Dessertserviesje in antieke stijl

dessertserviesje © d

Ik heb een dienblaadje met 5 kopjes, elk met een dekseltje. Waarschijnlijk zijn het er ooit 6 geweest.

Het aardewerk is in uitzonderlijk goede staat en alle stukken glanzen mooi alsof ze (bijna) nooit gebruikt zijn: er is geen verkleuring, geen craquelé of barstjes in het glazuur, nergens stukjes of schilfertjes eraf.Het is handwerk, handgeschilderd en de kopjes verschillen allemaal.Er is geen stempel, op de onderkant zijn alle stukken wel getekend met een streepje en een puntje.

Ik vraag me af hoe oud ze zijn en waarvoor deze gebruikt werden.Ik laat mijn fantasie even gaan naar de tijd en setting van Downton Abbey (hoewel men daar fijn porselein zal gebruikt hebben en dit aardewerk is):

– misschien waren het kopjes voor een warme drank die op het dienblaadje (door bedienden) van de keuken naar de eetkamer gebracht werden. Het dekseltje zorgde ervoor dat de consommé, bouillon, chocolademelk,… niet teveel afkoelde in de koude gangen van die oude grote herenhuizen(vermoedelijk geen koffie of thee want daarvoor gebruikte men waarschijnlijk een koffie- of theepot).

– misschien waren het kopjes voor een gekoelde drank of gekoeld gerecht zoals roomijs, sorbet, fruitsla, rijstpap, pudding, slagroom,… Het dekseltje zorgde ervoor dat er geen insecten in de drank of het gerecht terecht kwamen.

Downton Abbey!

Een leuke en terecht verwijzing naar Downton Abbey, want zo’n serviesje zou er niet in misstaan. Ik heb het merkje niet gezien, maar kan toch een oordeel vellen. Het gaat om faience, aardewerk overtrokken met een laagje wit tinglazuur waarop een blauwe beschildering werd aangebracht in 18de eeuwse stijl. Het doet een beetje denken aan Delfts aardewerk maar is het niet. Ik denk dat het dessertserviesje een stuk jonger is dan u vermoedt. Ik zou het net na de oorlog situeren, de jaren ’50. Het is wel handwerk en komt uit een kleiner atelier. Er waren oorspronkelijk zeker zes van die roompotjes. De waarde ligt rond de 30 à 40 euro. Het is sierlijk en uiteraard iets om dagelijks van te genieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content