Designstudio wil met 3D geprinte cocons dakloosheid in New York oplossen

Framlab © Framlab

De creatieve designstudio Framlab heeft een voorstel om dakloosheid in New York aan te pakken met behulp van lege muren en een 3D-printer.

Het creatief bureau Framlab heeft als uitvalbasis kantoren in Oslo en New York. Ze stellen zichzelf voor als een optimistisch bureau dat door technologie wordt aangespoord om objecten en ruimtes te creëren voor een mooiere toekomst. Het werd opgericht door Andreas Tjeldflaat, die product design met architectuur wilde combineren.

Fram betekent ‘voorwaarts’ in het Noors. Bovendien is het de naam van het schip van ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. Dat vat de missie van de studio goed samen: dingen voorwaarts doen bewegen.

Homed - Overdag versus 's avonds: de ramen kunnen dankzij smart glass doorzichtig zijn of een kunstwerk, boodschap of reclame tonen.
Homed – Overdag versus ’s avonds: de ramen kunnen dankzij smart glass doorzichtig zijn of een kunstwerk, boodschap of reclame tonen. © Framlab

Een van de problemen die de studio wil aanpakken is het grote aantal daklozen in New York. De wereld ondergaat een gigantische stedelijke groei en de huurprijzen gaan de hoogte in. Meer en meer mensen kunnen zich geen woning meer veroorloven in grote steden. Er wordt geschat dat er iedere nacht 61.000 mensen in daklozencentra slapen in New York en dat er nog duizenden andere daklozen op straat of in openbare gebouwen slapen.

Framlab wil een oplossing bieden voor het grote aantal daklozen in New York.

Framlab stelt daarom ‘Homed’ voor, een shelterproject met prefab coconwoningen voor daklozen. De shelter zou bestaan uit verschillende cocons die tegen ongebruikte wanden van gebouwen worden bevestigd. Het project heeft als voordelen dat het geen extra ruimte in de stad inneemt, privacy voor de daklozen voorziet en gemakkelijk op te bouwen en af te breken is. Deze daklozenopvang hoeft dus niet te concurreren met nieuwbouwprojecten of groene plekjes in de stad.

De studio liet zich inspireren door de eenkamerwoningen uit de jaren vijftig. Framlab geeft aan dat ‘Homed’ geen heiligmakende oplossing is, maar slechts een radertje in een breder framework. Er moeten ook structurele oplossingen komen voor dakloosheid in grootstedelijke context, maar een project als dit kan het leven van de daklozen alvast draaglijker maken op korte termijn.

Homed - Framlab project voor New York
Homed – Framlab project voor New York© Framlab

Het design doet denken aan een honingraat en werd ontworpen om zo efficiënt en gezellig mogelijk te zijn. Met behulp van staal, aluminium, gerecycleerd polycarbonaat, hout en PMMA smart glass wil Framlab cocons bouwen die mooi op elkaar aansluiten en iedere dakloze een privéruimte verschaffen. Dankzij moderne technieken zoals 3D-printing kunnen de cocons gemakkelijk vervoerd en op enkele dagen opgebouwd en afgebroken worden. Zo kan het designbureau snel inspelen op de noden van de daklozen.

Dankzij moderne technieken zoals 3D-printing kunnen de cocons gemakkelijk vervoerd en op enkele dagen opgebouwd en afgebroken worden.

Werken met smart glass heeft als voordeel dat de daklozen indien gewenst een mooi uitzicht hebben over de stad. Dit soort glas heeft als optie om kunst, informatie of reclame te tonen langs de buitenkant van de constructie. Framlab ziet hierin mogelijkheden tot samenwerkingen met kunstenaars en galerieën of commerciële opties die kunnen bijdragen aan de bouw en het onderhoud van de cocons.

Meer informatie op welcomehomed.com.

Homed - Framlab project voor New York
Homed – Framlab project voor New York© Framlab

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content