Designprimeur in Brussel: vergeten leerling van Corbusier krijgt expo

Het Franse vakantiedorp Les Carrats. © -

Le Corbusier had heel wat medewerkers die nu stilaan worden herontdekt. Onder hen misschien wel zijn belangrijkste leerling: Georges Candilis, van wie tot voor kort bijna niemand een meubel had gezien. Brussel krijgt een primeur, want komend weekend wordt deze herontdekking er geëxposeerd.

‘Het verhaal van deze meubels spreekt toch tot de verbeelding’, vertelt vintageantiquair Jean-François Declercq. Hij exposeert nu alles in zijn bijzondere galerie, het voormalige atelier van beeldhouwer Oscar Jespers. ‘Van architect Georges Candilis had quasi niemand ooit een meubel gezien. Maar er waren enkele oude foto’s en het vermoeden dat hij wel het een en ander heeft ontworpen. Tot iemand al zijn projecten ging bezoeken, onder meer het Franse vakantiedorp “Les Carrats” in Port-Leucate (Aude). Er was een vermoeden dat er daar nog meubels te vinden waren. Maar toen hij daar aankwam viel er niets te bespeuren. Vervolgens werden het gebouw en heel de omgeving uitgespit.’

Een ontwerp van Candilis
Een ontwerp van Candilis

‘Uiteindelijk vond hij in een vergeten kelder waar niemand ooit nog een voet in zette een partij uitzonderlijke meubels van architect Georges Candilis. En dit is wat we nu tentoonstellen, het is dus een primeur.’ Het gaat om het meubilair van een vakantiedorp, dat heel simpel en zakelijk werd ontworpen, een beetje zoals destijds Gerrit Rietveld toen die zijn kratmeubels bedacht. Het zijn dus geen kostbare meubels, ze zijn van industriële makelij, maar zijn vormelijk best interessant en net iets waar vintagefreaks op kicken.

Georges Candilis
Georges Candilis

De vergeten Candilis

Georges Candilis (1913 – 1995) kwam uit Griekenland, waar hij trouwens Le Corbusier in de jaren ’30 leerde kennen. Le Corbusier betrok hem al tijdens de oorlog bij enkele projecten. Na de Tweede Wereldoorlog werd Candilis een van de belangrijkste medewerkers van Le Corbusier. Zo werkte hij intens mee aan de realisatie van de Cité Radieuse van Marseille. Daarna trok hij naar Tanger en Casablanca en ontsnapte wat aan de aandacht van de Franse architectuurscène, hoewel hij ook in Frankrijk en elders in Europa grote projecten realiseerde. Maar het is al bij al niet de grote naam die iedereen zich herinnert. Het is de verdienste van de liefhebbers van vintage design en architectuur dat we al deze namen nu kunnen herontdekken. (PS)

Jean-François Declercq laat ons dus een reeks meubels bewonderen uit Les Carrats. Het gaat om houten rekken, tafels en stoelen. Ze zijn vormelijk interessant en zitten knap in elkaar. Je kunt alles gaan bekijken van 22 tot 25 januari en nadien op afspraak in het atelier Jespers (Erfprinslaan 149 te 1200 Brussel).

Dit Bauhausmonument is op zich al een ommetje waard. Je kunt de expo perfect combineren met een bezoek aan de BRAFA.

Info: office@atelierjespers.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content