Designhoogmis in Kortrijk

Van 17 tot 26 oktober opent Kortrijk Xpo de deuren voor Interieur 08.

Van 17 tot 26 oktober opent Kortrijk Xpo de deuren voor Interieur 08, hét salon bij uitstek voor modern design in BelgiÔ. Gedurende tien dagen biedt de 21ste biÔnnale in Kortrijk onderdak aan meer dan 300 exposanten uit binnen-en buitenland. Eregast is dit jaar de Spaanse ontwerper Jaime Hayon.

Onder de exposanten 135 Belgische merken en ontwerpers. Zij zien Interieur 08 als de ideale gelegenheid om uit te pakken met gloednieuw werk. Naast gevestigde waarden stellen ook vele debutanten tentoon. “Theyoungdesignersfair” moet aanstormende talenten de kans geven hun eerste stappen in de professionele wereld te zetten. En onder de noemer “Things to Come” wordt de aandacht gevestigd op innoverende ontwerpen.

Bij de vele nevenevenementen is de expositie “La Commedia del Sacco” een aanrader: een selectie van veertig exemplaren van de beroemde Sacco -de zitzak- van Piero Gatti, Cesare Paolini en Franco Teodoro. De zitzak is precies veertig jaar oud en intussen ontelbare keren gekopieerd. In de tentoonstelling “Limited vs Unlimited” is de grens tussen kunst en design dun. We zien er ontwerpen die weinig functioneel zijn, maar wel getuigen van een grote vormvrijheid en visuele aantrekkelijkheid.

Niet te missen is de expo van de interieurfotografen van Weekend Knack en Weekend Le Vif/L’Express. Renaud Callebaut, Bieke Claessens, Jean-Pierre Gabriel, Jan Verlinde en het duo Verne geven met hun foto’s hun visie op een typische Belgische woning.

Niet alleen tonen vele exposanten hun nieuwigheden uit de woonsector, er worden ook flink wat masterlectures georganiseerd. Op zaterdag 18 oktober zullen ook de drie Belgische Designers van het jaar dat doen. De titel wordt uitgereikt door Weekend Knack en Weekend Le Vif/L’Express en door Stichting Interieur. Dit jaar scharen ook het Design Museum van Gent en Grand-Hornu Images zich achter het project.

Alain Berteau, die Designer van het jaar werd in 2006 geeft op 18 oktober een lezing om 11u, Nedda El-Asmar, die de titel vorig jaar kreeg spreekt om 13u en Designer van het Jaar 2008 Stefan Schöning om 15u. Telkens in het Forum op Interieur 08. Inschrijven via www.designatwork.be

Een uitgebreid overzicht van Interieur 08 vindt u deze week in ons e-magazine. U leest er ook interviews met eregast Jaime Hayon en designer van het jaar Stefan Schöning.

Ann Heylens/Leen Creve

Interieur 08, van 18 tot 26 oktober, in Kortrijk Xpo, 216, Doorniksesteenweg, 8500 Kortrijk. Ingang:10 euro. Tel: 056 24 11 11.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content