Design Bla Bla brengt zotte meubels

Ook meubels met een hoek af kunnen hun plek hebben, stellen Peter Desmet en Suzy Devroe.

In een kwarteeuw tijd groeide het toen nog minuscule meubelwinkeltje Domus Plus in Roeselare uit tot een gevestigde waarde. En toch gaat de zaak onherroepelijk toe. De eigenaars, Suzy Devroe en Peter Desmet, over hun nieuwe project: Design Bla Bla.

“Er zijn hier nu batjes te doen, zoals ze in Roeselare zeggen: koopjes.” Suzy Devroe (43) staat een van haar laatste dagen aan de toonbank van Domus Plus en houdt uitverkoop. Want het vertrouwde huis met eigenzinnige meubels, lampen, decoratievoorwerpen en cadeaus sluit en krijgt op 19 maart een nieuw doel: Design Bla Bla. “Het zal breder ingevuld worden enerzijds, en smaller anderzijds”, vult echtgenoot Peter Desmet (47) aan. “Meer uitgepuurd.”

Wat is concreet het verschil met Domus Plus?

Peter Desmet: Meubels worden meestal verkocht in winkels, maar er bestaat ook het circuit van designgaleries, die in gelimiteerde oplage bijna unieke meubels hebben. Met Design Bla Bla willen we die twee verschillende circuits samenbrengen op één adres. Er zijn erg veel jonge ontwerpers goed bezig. Ze maken prachtige dingen.

Suzy Devroe: We willen dat jonge talent eigenlijk ondersteunen. Het zijn unieke stukken die om de een of de andere reden ons hart gestolen hebben. Het leuke is dat we onze zoektocht naar unieke, speciale en goedgemaakte meubels en decoratievoorwerpen nu ook op een ander terrein kunnen voortzetten.

Peter: Toen we vijfentwintig jaar geleden begonnen met Domus Plus waren er nog niet erg veel meubelwinkels in België. We hielden ervan om bij ons precies die stukken voor te stellen die mensen verbaasden, die gedurfd waren en ongezien. Nu lijken de meubelmerken steeds meer op elkaar, en de meubelwinkels ook. Je moet beseffen dat de kwaliteit van de woonwinkels hier echt heel erg hoog is. Dat is natuurlijk super, maar voor ons was het een goed moment om weer eens een andere richting uit te gaan. We zijn al een paar keer met onze kop tegen de muur gelopen, misschien doen we dat nu ook wel?

Waarom kozen jullie de naam Design Bla Bla?

Suzy: Omdat de term design te pas en te onpas gebruikt wordt. Ik las onlangs iets over designdeuren. Daar kan ik me niet veel bij voorstellen, eerlijk gezegd. Bovendien wordt er over design erg veel gepalaverd en gepraat. Soms is dat goed, soms niet. Wij hebben hier in de winkel altijd geselecteerd op basis van coup de foudres. Eigenlijk zonder veel blabla.

Wijzen jullie voelsprieten dezelfde kant op? Komen jullie altijd overeen in die coup de foudres?

Peter: Ja. Behalve op culinair vlak vallen onze smaken samen. Ik ben de vleeseter, zij helemaal niet.

Suzy: We gaan altijd voort op ons buikgevoel. We hebben een brede interesse en proberen open te staan voor alles: muziek, expo’s, mode, citytrips. En we zijn het erover eens dat er ergens wel een hoek af moet zijn om interessant te zijn. Hier in Vlaanderen kopen mensen hun meubels op veilig omdat ze er zeker van willen zijn dat ze ze binnen tien jaar nog mooi zullen vinden. Maar dat kun je toch niet voorspellen? We willen hier tonen dat ook zotte meubels hun plek kunnen hebben.

Gaan jullie verbouwen voor Design Bla Bla?

Peter: Eigenlijk niet nee. Maar we doen wel wat ingrepen, in samenwerking met Rotor. Er komt een installatie aan de gevel, en binnen zullen we verschillende sferen creëren. Beneden komen drie sterke installaties, waaronder een ruimte in knalrood. Daar zullen de meest experimentele en unieke stukken staan, om de paar maanden van iemand anders. Er komt een bar in een kiosk. In de serre komt alles wat verlichting is, en achteraan in de loft vind je de designklassiekers. Boven openen we een magazijn waar je met het cash-and-carrysysteem kleine meubels meteen kunt meenemen. Er komt een huiselijke ruimte en we breiden onze new vintage uit in een installatie die we A Wood Affair noemen.

Suzy: Wij hebben hier veel plastic gehad. Terecht, er werden vernieuwende dingen mee gedaan. Maar nu wordt hout herontdekt, en vakmanschap ook. We zullen de winkel zijn die de grootste collectie van Moormann in huis heeft.

En de jonge ontwerpers? Wie stellen jullie voor?

Suzy: Lee Broom is een jonge gast die lampen en salontafels met antieke tegels maakt. Gewoon super. En Tortie Hoare maakt meubeltjes met hout en leder, zij was New Designer of the Year van de British Design Council in 2010. We tonen ook Laikingland, met fantastische bewegende decoratie: klappende handjes, bonkende hartjes, en eentje dat confettibommetjes afschiet. We brengen ook de collectie van Margiela Home, van Studio JSPR uit Nederland hebben we vitrines, en Made by Rens heeft buitengewone sjaals.

Peter: En juweelontwerpster Cynthia Jacobs uit Roeselare maakt voor ons een gelimiteerde reeks met een halsketting, een ring en een broche.

Leen Creve (bew. Elien Haentjens)

Design Bla Bla, Sint Amandsstraat 87, Roeselare, opening op zaterdag 19 en zondag 20 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content