Denemarken plant sprookjespaviljoen neer

© Bjarke Ingels Group

‘Welfairytales’ moet de Chinezen van een duurzame stadsontwikkeling overtuigen.

De Kleine Zeemeermin, de bekende sprookjesfiguur van Hans Christian Andersen, verwelkomt tijdens de Wereldexpo de paviljoenbezoekers. Het originele koperen standbeeld van het meisje met de vinnenstaart, één van de populairste toeristische attracties van Denemarken, zal op een marmeren rots baden in zout zeewater van de Deense haven.

Het bouwwerk met de feeërieke naam ‘Welfairytales’, een samentrekking van ‘welfare’ en ‘fairytales’, is een levend sprookjesboek. Een dubbele stalen spiraal, een ontwerp van de Kopenhaagse Bjarke Ingels Group, neemt bezoekers mee tot op een hoogte van twaalf meter doorheen het Deense paviljoen. Aan de hand van beeld- en geluidsfragmenten en interactieve activiteiten vertelt Denemarken sprookjes om de Chinezen van het duurzame stadsleven te overtuigen.

Picknicken op het dak

De lancering van meer dan duizend stadsfietsen moet daarbij helpen. Zowel binnen als buiten krijgen bezoekers de gelegenheid om een ritje op het milieuvriendelijke vervoermiddel te maken. Ook de ecologische picknick op het dak en een havenbad, gevuld met Deens zeewater, moeten duidelijk maken dat groei en welvaart belangrijke eigenschappen van het stadsleven zijn.

Het zoute zeewater, dat twintig jaar geleden leed onder industriële vervuiling en nu de favoriete badplaats van Deense locals is, bewijst de hoge kwaliteit van het Deense stadsleven.

Samenwerking

Denemarken hoopt dat zijn duurzame stadsboodschap in China interesse zal opwekken en de samenwerkingsbanden op vlak van technologie en kennis zal verstevigen. Als blijk van waardering zal de Kleine Zeemeermin tijdens haar afwezigheid in Kopenhagen vervangen worden door werken van Chinese kunstenaars.

Tiffany Philips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content