De wereld rond tijdens Design September

Groot-Brittannië Het beste van het Britse Design valt te ontdekken in La Fabrika. Deze designwinkel nodigt ter gelegenheid van Design September 2011 designer Donna Wilson uit. Wilson, die in 2010 Britse ontwerpster van het jaar was, zal een installatie creëren rond haar werk.

De creaties van Donna Wilson worden getypeerd door een speelse aard en een veelkleurig palet. Haar werk gaat van breicreaties tot gestoffeerde meubelontwerpen. Een ‘materiaalwonder’, een ‘allround textiellegende’ en een ‘buitengewone texitledesigner’ zijn enkele beschrijvingen waar de ontwerpster mee geprezen wordt.

Daarnaast exposeren ook twee Britse fabrikanten: meubelfabrikant Ercol en designfabrikant SCP.

Zweden Ook Scandinavië wordt vertegenwoordigd op Design September. De Zweedse ontwerper Tobias Allanson, vroeger grafisch ontwerper, art director en concept designer, stelt op zijn eerste solotentoonstelling verschillende stukken van zijn nieuw werk voor.

Zijn ontwerpen illustreren het proces van heruitvinding, risico en plezier van design. Hij vertelt dat hij een doe-het-zelfhouding handhaaft en alle soorten voorwerpen enkel omvormt op manieren die hij leuk vindt. Een speelse kijk op design dus.

Finland

Naast Zweden is ook Finland te gast in Brussel. Niet met designers, maar wel met illustrators. Vzw Recyclart nodigt Agent Pekka uit, een grafisch ontwerpbureau uit Helsinki.

Het Finse team van Agent Pekka kreeg de titel Grafisch ontwerper van het jaar 2011 van Finland. ‘Pekka of finland – Contemporary Illustration from the Land of Booze and Blondes’ stelt de top tien van internationale illustrators van het team van Agent Pekka tentoon. De expo zal ook een pop-upshop bevatten, waar bezoekers werk van de kunstenaars kunnen kopen.

Japan

Japan valt als niet-Europees land op tussen de andere internationale namen. Japans design staat bekend om zijn zenesthetiek, zijn band met de natuur, de eenvoud en zorg voor details en schoonheid. Kansei (gevoeligheid) en Wa (harmonie) zijn twee concepten die de Japanse ontwerpers lijken te leiden.

Met dit in het achterhoofd nodigde Daniel Perahia de Japanse firma Karimoku uit, die een selectie meubels tentoon stelt. Daarnaast kunnen designliefhebbers ook vernieuwend werk bekijken van Georges Nakashima, Nendo en Junya Ishigami.

Israël Tenslotte staat ook Israël centraal met haar design. Al verliep de opening van de expo op de Brusselse Zavel vrij tumultueus. Een eerder kleine groep betogers riep voor de exporuimte op tot een boycot van Israël. Een van de betogers, die de uiterst strenge veiligheidsnormen toch had weten te omzeilen en haar slogans plots midden in de exporuimte begon uit te schreeuwen, werd door de opgetrommelde politiemacht snel het zwijgen opgelegd.

In die ietwat gespannen sfeer ging de expo Promise Design 2011, die ons laat kennismaken met het nieuwste design uit Israël, van start. Meer dan 60 projecten tonen wat de huidige designtrends in het Nabije Oosten zijn. Traditie en technologie staan daarbij centraal.

Astrid Haerens

Donna Wilson, Ercol & SCP, La Fabrika, Antoine Dansaertstraat 182, Brussel, open van ma tot za, 11-18.30.

Tobias Allanson, Galerij Harvan Levey Projects, Leonlepage 37, Brussel. Open van woe-zo (13u-19u) en op afspraak.

Agent Pekka, Recyclart, Ursulinenstraat 25, 1000 Brussel. Open van 4/10 tot 7/10 en van 11/10 tot 13/10, telkens van 10u tot 17u. Inkom gratis. Openingsevenement op 30 september om 21u.

Daniel perahia – interiors/projects/design, Brandhoutkaai 63, Brussel. Open van woe. tot zat., 11u-18.30u

Promise Design 2001, van 08/09 tot 23/09, Pierre Bergé & Associés, Grote Zavel 40, Brussel. Van ma. Tot vrij., 10u-18u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content