De Wereld op de Zavel

© GF

Straks wordt de Brusselse Zavel weer het kloppende hart van de internationale handel in etnische kunst en archeologica, want van woensdag 20 januari tot zondag 24 januari grijpt BRUNEAF plaats.

Artdealers uit de hele wereld komen er zowel kunst uit Zwart-Afrika, Oceanië als Latijns-Amerika bewonderen.

Dat de kunstmarkt momenteel wat aan de aandacht van de media ontsnapt betekent niet dat het slecht gaat, in tegendeel. Ons netwerk van handelaren bevestigt dat het zelfs vrij druk is. Wie goed in de slappe was zit belegt een deel van zijn bezit in kunst, ondermeer in archeologica en etnische kunst. Met etnische kunst, ook -ten onrechte- primitieve kunst genoemd, wordt de kunst bedoeld uit Zwart-Afrika of Polynesië. Iedereen weet ondertussen dat deze kunst nog steeds in waarde stijgt en dat er nog jaarlijks recordprijzen worden gebroken.

Archeologie en pedigree

Maar ook de archeologica zijn terug in de mode. De belangstelling voor bodemvondsten uit Latijns-Amerika en het Midden-Oosten zijn in trek. Met wat uit het Nabije-Oosten komt wordt uiteraard voorzichtig omgesprongen. Daarvan wordt de herkomst, het pedigree, nauwlettend in het oog gehouden. Want door de oorlogshandelingen zou nogal wat museummateriaal in de kunsthandel terecht zijn gekomen. En dat is een uitermate slechte belegging, want die stukken worden al snel onverkoopbaar. Wat nu uit Egypte, Syrië en Irak wordt aangeboden moet al vele jaren deel uitmaken van de collectie, kortom: de herkomst moet perfect traceerbaar zijn.

Bruneaf

Wie dus meer antieke kunst van buiten Europa wil zien moet naar de Zavel waar je van woensdag 20 januari tot zondag 24 januari terecht kan voor de winter BRUNEAF (Brussels Non European Art Fair). Het gaat om een grote opendeur van handelaren uit binnen- en buitenland.

Wie door de Ernest Allardstraat, Miniemenstraat, Sint-Annastraat en Wateeustraat wandelt ontdekt een schat aan niet Westerse kunst (juwelen, textiel, sculpturen) waarvoor je anders naar het museum moet. De opening is op woensdag 20 januari van 14 tot 20u.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content