De vitrine van Napoleon

museumvitrine © d

Ik had graag uw mening gehoord over deze vitrinekast : ik stuur u enkele foto’s in bijlage.

Behalve de twee zijkanten in glas, zijn er ook nog drie frontdeuren bij met glas , momenteel niet gemonteerd en dus niet op de foto zichtbaar. Ook alle mouluren zijn aanwezig.

Kan u mij iets meer vertellen over de stijl/periode van deze kast , eventueel de houtsoort en indien mogelijk een waardebepaling ?

De kast is 212 cm breed , 208 cm hoog en 64 cm diep , met negen glazen legplanken en versierd met Egyptische kopjes.

Empirevitrine.

De kans bestaat dat deze vitrinekast ooit in een museum stond. Het is een fraai meubel uitgevoerd in empirestijl. Nadat Napoleon Egypte aandeed kreeg de Egyptomanie een boost. Overal verschenen er gebouwen in Egyptische stijl wat ook leidde tot de Empirestijl waarin heel wat Egyptische elementen verschenen. Deze kast is daar een fraai voorbeeld van. Maar ik denk dat het niet om een empiremeubel gaat uit de tijd van Napoleon. Zijn stijl kende verschillende heroplevingen, onder meer in het begin van de 20ste eeuw en tijdens het interbellum! De kast kan dus vroeg 20ste eeuws zijn. Dit neemt niet weg dat het een waardevol meubel is waarvoor zeker belangstelling bestaat. Veel doorsnee meubels zijn gedaald in waarde, maar deze unieke vitrine schat ik toch op een 800 à 1000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content