De Parentesi-lamp blaast 50 kaarsjes uit: het verhaal achter een iconisch designstuk

© GF
Redactie Knack Weekend

Een klein verhaal achter een groot ontwerp.

Naam: Parentesi

Ontwerper: Pio Manzù en Achille Castiglioni voor Flos

Eerste uitgave: 1971

“Het verhaal achter deze iconische lamp gaat over een gesprek dat nooit heeft plaatsgevonden”, vat auteur en oprichter van DesignAtLarge Laura Traldi het mooi samen. Alles begint met Pio Manzù, een veelbelovend ontwerptalent dat in een paar jaar tijd zijn stempel wist te drukken op de designwereld. Hij ontwierp verschillende auto’s – waaronder de Fiat 127 – een bureau-accessoire voor Kartell dat bijzonder in trek is bij collectioneurs, en de Cronotime-klok voor Alessi.

Tot het noodlot toeslaat in 1969. Manzù – net dertig – sterft in een auto-ongeluk. Zijn weduwe moet de eindjes aan elkaar zien te knopen en stapt met een kaft vol schetsen onder de arm naar Flos, waar Achille Castiglioni artistiek leider is. Eén ontwerp valt hem op. “Het was een cilinder met lichtgevende gleuven die op een stang rustte die plafond en vloer met elkaar verbond. Dankzij een schroef kon de lamp een halve slag maken, op en neer bewegen en vastgezet worden”, beschrijft Traldi. Castiglioni verbetert het ontwerp. Hij vervangt de staaf door een metalen draad die, afgebogen door een buis, wrijving veroorzaakt. Zo blijft de lamp op zijn plaats zonder dat er een schroef aan te pas komt. De draad blijft gespannen tussen een bootspanner en een gewicht.

© piero fasanotto

Beide ontwerpers kenden elkaars werk, maar kregen nooit de kans om elkaar te ontmoeten. Toch koos Castiglioni ervoor om de auteursrechten op Parentesi met zijn overleden collega te delen. Als eerbetoon aan zijn intuïtie, zin voor innovatie en talent dat veel te vroeg verloren ging. Naar aanleiding van Parentesi’s vijftigste verjaardag vorig jaar, bracht Flos de lamp uit in twee opmerkelijke kleuren: turquoise was een nuance die vaak terugkeerde in Castiglioni’s interieurontwerpen, Signal Orange was de kleur die Manzù voor zijn prototypes gebruikte. Het gesprek tussen de twee ontwerpers dat nooit plaatsvond, wordt op die manier nog steeds gaande gehouden.

Parentesi, vanaf 345 euro. flos.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content