De geheimen van een antieke spiegel

Hallo, onlangs vond ik deze spiegel in een 2dehandswinkel en kon deze uiteraard niet laten staan voor 30euro, nu is mijn vraag hebben ze de oxidatie van het spiegelglas nagebootst of is dit echt een oud exemplaar, ook op welke leeftijd begint een spiegel normaal te oxideren? het glas is dik en zwaar en de lijst uit hout en plaaster is versleten en op sommige plaatsen is de plaaster volledig weg en zijn de nagels bloot(zie foto).

Achteraan lijkt een sticker die misschien overschildert is, met daarin een datum en opschrift AOA 1.12.04 , maar ik kan er niets uit maken, lijkt me ook onwaarschijnlijk dat dit de productiedatum is .

Ik heb ook een foto bijgevoegd in de hoop dat u zo de afstand van de spiegel kan bepalen.

De geheimen van een antieke spiegel.

Deze leuke spiegel werd vervaardigd of geleverd op 1 december 1904. Hoe weten we dat? Van veel oude spiegels staat de datum van vervaardiging er aan de achterzijde op. Oude spiegels ‘patineren’ altijd mooi. Mooier dan nieuwe spiegels. Eeuwenlang werden spiegels vervaardigd met achter het glas een tinamalgaam. In de 19de eeuw ontwikkelde een uitvinder een methode om er op chemische wijze een laagje zilver op aan te brengen. Dit zorgde voor veel klaardere spiegels. Reken daar ook bij dat het glas tot voor de oorlog getint was, meestal groenachtig of paars. En onregelmatig. Dit maakt oude spiegels mooi en kwetsbaar. Bij moderne spiegels wordt het laagje zilver ook extra afgedekt met beschermingslagen, waardoor die veel minder snel of niet gaan oxideren. Moderne spiegels zijn nooit zo mooi als oude! Ook al omdat het glas zoveel helderer is. Deze spiegel heeft ook een fraaie lijst. 30 euro is een koopje. De waarde ligt al snel rond de 150 à 200 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content