De douche in de kijker

© iStock

Een douche is praktisch en hygiënisch. Bij de inrichting van de badkamer wordt er dan ook heel wat aandacht aan besteed. Wij houden van een esthetische, aangename en vooral comfortabele douche. En u?

Een douche is praktisch en hygiënisch. Bij de inrichting van de badkamer wordt er dan ook heel wat aandacht aan besteed. Wij houden van een esthetische, aangename en vooral comfortabele douche. En u?

In grote lijnen maken we een onderscheid tussen vier douchetypes: 1. de klassieke douche met een niet in de vloer ingewerkte douchebak; 2. de inloopdouche (of Italiaanse douche) met ingewerkte en onzichtbare stortbak; 3. de prefab douchecabine; 4. de badkuip met douche.

Volg bij het maken van de juiste keuze niet alleen uw hart, maar houd ook rekening met de praktische aspecten: de vloeroppervlakte die u voor de douche kunt vrijmaken, het soort vloerbedekking en de mogelijkheid om de douchebak al dan niet in de vloer in te werken, de staat van de muren, de plaats van de afvoerleidingen ten opzichte van de douchebak en hun diameter, de toegankelijkheid van de douche én, uiteraard, het budget waarover u beschikt.

De klassieke douchebak wordt niet ingewerkt maar op de vloer geplaatst. Douchebakken zijn verkrijgbaar in acryl, geëmailleerd staal of composietmaterialen. Een klassieke douchebak heeft beperkte afmetingen (80 x 80 cm) maar is vrij diep (zowat 10 tot 15 cm) en steunt op pootjes. Modernere douchebakken zijn iets groter (tot 100 x 200 cm) en wat minder hoog (ongeveer 3 tot 5 cm). Ze worden rechtstreeks op de vloer geplaatst, waardoor de sifon en de afvoerleiding in de vloer moeten worden ingewerkt of desgevallend op de lager gelegen verdieping moeten worden geïnstalleerd.

+ Geschikt voor zowat elke badkamer, ongeacht de afmetingen en het type vloerbedekking.
+ Een douchebak op pootjes kan handig blijken tijdens renovatiewerken, omdat er ook voor de afvoer niets moet worden ingewerkt. Het is meteen ook de meest praktische oplossing als de afvoerleidingen verder verwijderd liggen van de plek waar de douche werd voorzien.
+ Het ontwerp voor de douche kan in fases worden uitgewerkt. Kies eerst de douchebak, de afvoerplug en de kranen. Daarna de secundaire elementen zoals de douchewanden en -deur. Tot slot de accessoires: het douchezitje, het zeepbakje,…

– Minder trendy dan de inloopdouche. Mogelijks ook een minder coherent geheel dan een volledig uitgeruste cabine, aangezien u de elementen apart kiest. Niets verhindert u om toch een harmo-nieus geheel trachten samen te stellen.
– Een diepe douchebak wordt meestal geplaatst op een kader met verstelbare pootjes, waardoor u al snel een opstapje van 20 tot 25 cm hebt om in of uit de douche te kunnen stappen.
De afdichting tussen de douchebak en de bestaande muren of glazen wanden blijft een teer punt, zeker in het kader van renovaties waar de muren niet perfect glad of loodrecht zijn. Is de afdichting niet in orde, dan kunnen de gevolgen zwaar zijn, zeker in het geval van een houten vloer (insijpelend vocht op de lager gelegen verdieping, schimmelvorming,…).

De inloopdouche of Italiaanse douche is momenteel de populairste. Ze dankt haar naam aan de Romeinse douche, waarmee ze omwille van het ontbrekende opstapje wordt vergeleken. Om de afdichting van een inloopdouche te verzekeren, bestaan verschillende technische oplossingen. Het makkelijkst is de installatie van een douchebak – veelal vervaardigd uit een isolerend materiaal – met schuine profielen en een afvoeropening. Die douchebak wordt in de dekvloer ingewerkt, zodat u tijdens het douchen eigenlijk op vloerniveau staat.

Ter hoogte van de aansluitingen met de muren wordt tot op minimaal twee meter hoogte een speciaal dichtingsmembraan gekleefd op alle muren die de douchebak raken. Met het oog op een perfecte afdichting tussen de sifon en de douchebak, wordt ook ter hoogte van de waterafvoer een degelijk dichtingsmembraan aangebracht. Het geheel kan daarna worden betegeld en gevoegd met een waterafstotende voegmortel. Een Italiaanse douche kan open blijven óf worden afgesloten met een deur, eventueel in combinatie met een glazen wand.

+ Kan op maat worden ontworpen, bijna zonder beperkingen qua afmetingen.
+ Een inloopdouche heeft geen opstapje en is daardoor makkelijker toegankelijk, zeker voor kinderen, senioren en minder mobiele personen.
+ Door het ontbreken van hoekjes en kantjes én de eenheid in de gebruikte materialen is de douche onderhoudsvriendelijk en ziet het geheel er minimalistisch uit.
+ In een inloopdouche kan een zitje worden gemetseld en betegeld zoals de rest van de douche.

– Een inloopdouche moet qua afdichting zeer zorgvuldig worden afgewerkt. Dat laat u dan ook beter aan een vakman over.
– Als u geen deur installeert, kan het in de douche soms koud aanvoelen.
– Bij afwezigheid van wanden en/of een deur, kan het rondspattend water in een (te) kleine badkamer hinderlijk zijn.

In een inloopdouche is er geen opstaande rand rondom de douchebak. Het is dan ook geen goed idee om een systeem voor hydromassagestralen in de douche te installeren als de waterafvoer daarop niet is voorzien. Om het water vlot te laten weglopen, moet u een helling van 1 tot 3 cm/m richting afvoer voorzien. Kiest u voor rivierkeitjes als vloerbedekking, dan moet die helling sowieso 3 cm per meter bedragen, omdat het water anders wordt tegengehouden.

Een uiterst zorgvuldige afdichting is noodzakelijk. Elke insijpeling van water kan immers schade veroorzaken (loskomende tegels, waterschade op lager gelegen verdiepingen, schimmelvorming,…). Een betegelde vloer is moeilijker te onderhouden, omdat er in de voegen water blijft staan wat tot kalkaanslag kan leiden.

In een inloopdouche kan het water worden afgevoerd via een al dan niet ingewerkte vloersifon. In het geval van een ingewerkte sifon wordt onder de douchebak een uitsparing gemaakt om alles te kunnen installeren en op de afvoerleiding aan te sluiten. Een greppel of goot langs de muur laat het water aflopen. Meestal is de afvoer hierop makkelijker aan te sluiten. Die oplossing is esthetischer (te betegelen deksel, roestvrij stalen rooster,…).

Een kolk die in de wand – en niet in de vloer – wordt ingewerkt, maakt de vloer volledig vrij. Vooral in huizen met houten vloeren is deze oplossing een voordeel omdat ze makkelijker te plaatsen en af te dichten is.

Een douchecabine worden in principe geleverd als bouwpakket, klaar voor montage. In een bouwpakket vindt u: een douchebak, een mengkraan, een sproeikop of douchezuil, vaste wanden, een deur en een afvoer. Naast kleine cabines met een basisuitrusting, zijn er ook heuse wellnesscabines met allerlei snufjes: een opklapbaar zitje, een spiegel, hydromassagestralen, hamam, aromatherapie,…

+ Makkelijke en snelle installatie van een coherent geheel, voorzien van stroomaansluitingen en waterafvoer.
+ Voor de hand liggende keuze als u renoveert of huurt: u kan de douche eventueel demonteren als u opnieuw verhuist.
+ Ruime keuze in diverse prijsklassen, afhankelijk van de afmetingen en de gewenste uitrusting. Kies de afmetingen in functie van de oppervlakte van uw badkamer!
+ Optioneel kunt u heel wat accessoires installeren (jets, ingebouwde radio, chromotherapie, recycle douche,…).

– Douchecabines zijn niet altijd vlot toegankelijk: er is een opstapje tussen de vloer in de badkamer en de bodem van de douchebak.
– De basismodellen zien er vaak wat ‘goedkoop’ uit. De kwaliteit van de cabines kan van model tot model sterk variëren. Wees op uw hoede voor hyper uitgeruste cabines tegen spotprijzen.

De meeste bouwpakketten voor douchecabines bevatten een douchebak en ondoorzichtige wanden uit thermogevormd acryl. De goedkopere modellen hebben plastic wanden.

Wilt u een douchecabine tussen wanden inbouwen? Zorg ervoor dat de aansluitingen vlot bereikbaar blijven voor het geval er problemen ontstaan (demonteerbare cabine, buizen vanuit de cabine bereikbaar, inspectieluik in de muur,…).

De maten van een douchecabine altijd verwijzen naar de buitenafmetingen, niet naar de binnenafmetingen.
Ideaal voor kleine ruimtes én voor wie niet kan kiezen tussen een bad of een douche.

+ De oplossing is plaatsbesparend in kleine badkamers en combineert twee functies op dezelfde oppervlakte.

– Het gaat vaak om een keuze ‘bij gebrek aan beter’, omdat er te weinig ruimte is. Het is niet de meest esthetische optie, noch een oplossing die bijzonder comfortabel is in gebruik.
– Moeilijk toegankelijk, omwille van de hoge randen van de badkuip.
– Kan niet door twee mensen tegelijk worden gebruikt, wat wél kan als het bad en de douche apart staan.

Kies voor een model met antislip-bodem en spatwanden langs de douchekant.
In sommige badkuipen met een douche zit een deurtje om het in- en uitstappen te vergemakkelijken. Aan die optie hangt wel een behoorlijk prijskaartje!

Virginie Stassen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content