De Atmosklok is een perpetuum mobile
Wat is de waarde van deze bijzondere Atmosklok van Jaeger- Le Coultre?
De Atmosklok van Jaeger- Le Coultre is een perpetuum mobile.
Dit is inderdaad een bijzondere tafelklok. De Atmosklok van het Zwitserse huis Jaeger- Le Coultre is immers een perpetuum mobile! Inderdaad! De klok heeft als energiebron een hermetisch afgesloten capsule waarin ethylchloride zit. Deze stof zet uit of krimpt naargelang te temperatuur en zorgt zo voor een druk die de klok energie schenkt. Een verschil van enkele graden volstaat om de klok te doen werken. Deze klok werd ontwikkeld door de Zwitserse bouwer Jean-Léon Reutter en werd vanaf 1935 door Jaeger- Le Coultre geproduceerd.
Cornelis Drebbel.
Maar nieuw was de klok van Reutter ook weer niet! Al in de zestiende eeuw pakte de Nederlandse uitvinder-wetenschapper Cornelis Drebbel, die ook een onderzeeboot bouwde (!), uit met een dergelijke perpetuum mobile klok. Drebbel was trouwens een bijzondere man die zich ook bezighield met optica en scheikunde. Zijn klok werd in de loop van de tijd een paar maal verbeterd. Later werd het idee verfijnd door Reutter.
Wat is zo’n Atmosklok waard? Het hangt een beetje af van de uitvoering, maar er worden al dergelijke klokken aangeboden in het tweedehandscircuit voor een 600 à 700 euro. Het is sowieso een bijzonder uurwerk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier