Daniel Deltour: een vergeten designer

© Association du Patrimoine Artistique

Een kleine expo op de Brusselse Zavel brengt het werk van Daniel Deltour terug tot leven.

Over Daniel Deltour heb je wellicht nooit gehoord en echt beroemd wordt hij ook wel niet. Maar zijn oeuvre is wel een ommetje waard. Nu kan je in een Brusselse galerij een glimp opvangen van zijn oeuvre.

De kunstschool La Cambre in Brussel heeft heel wat creatieve leerlingen voortgebracht. Enkel sommige scheren hoge toppen en worden beroemd. Andere geraken snel verstrikt in de schaduw van de geschiedenis. En toch zijn soms ook de meesters van het tweede plan best interessant.

Kunstenaar-designer Daniel Deltour (1955 – 2010) is er een van. Hij studeerde aan La Cambre, ging schilderen, werd in ’79 laureaat van de Jeune Peinture Belge en ontpopte zich later als designer van meubels en interieurs. Zijn monochrome, minimalistische schilderijen zijn nu weer helemaal hedendaags.

Maar ook zijn strakke metalen meubels ogen van deze tijd. Hij produceerde ze eigenhandig in zijn atelier. In de jaren ’80 werkte hij ook samen met het Gentse interieurhuis Surplus. Deltour heeft vrij veel creaties op zijn naam, van architectuur tot fotografie. In de galerie van de Association du Patrimoine Artistique te Brussel vang je, tot 26 februari, een glimp op van zijn oeuvre.

Piet Swimberghe

Daniel Deltour, tot 26 februari in de Association du Patrimoine Artistique, Charles Hanssensstraat 7 te 1000 Brussel (Zavel). Elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 17 tot 19.30 uur of op afspraak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content