Creatieve broeinesten: ‘Hier wordt fysiek gecreëerd, gedrild, gepolijst en veel stof gemaakt’

Ben Storms, Lionel Jadot en Alexandre Lowie © GF/Fabien Marchand
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Wat hebben Belgische designers Lionel Jadot, Ben Storms en Alexandre Lowie gemeen? Ze maken korte metten met het cavalier seul-principe. Ze omringen zich met andere creatieven om een fysieke ruimte te delen en zo elkaar te versterken en te inspireren.

ALEXANDRE LOWIE

Ken je van zijn handgemaakte meubelen in beperkte oplage en pièces uniques. Zijn Unsquare Desk, Grand Bureau en Ebony Fold tafel kon je al spotten op BAD, Collectible Fair en Design September.

Alexandre Lowie
Alexandre Lowie© FABIEN MARCHAND

Oprichter van Atelier Alexandre Lowie in Sint-Amandsberg.

‘Door om te gaan met muzikanten die samen in de studio doken om muziek te maken, kreeg ik zin om hetzelfde te doen. Niet om samen te creëren, maar om echt fysiek in dezelfde omgeving te zijn. Je hebt impulsen nodig, kritiek, feedback, een andere visie op materiaal of een expertise die je niet hebt. Alles gaat zo snel op het vlak van techniek en esthetiek. Als je je altijd afzondert, blijf je ter plaatse trappelen. In Parijs is die mentaliteit helemaal anders: iedereen zit in een hoekje, bang om gekopieerd of gepasseerd te worden. Hier staan we veel meer open voor kennisdeling.’

Om zich heen Luca Beel, Pieter Vanden Broecke, Tom Van Brugghe en de broers Tom en Matthias Opdenakker.

alexandrelowie.be


BEN STORMS

Ken je van zijn creaties die tussen design en kunst zweven. De tafel InHale was een van de blikvangers op de installatie van Brut – het collectief waar hij deel van uitmaakt – op Milan Design Week.

Ben Storms
Ben Storms© GF

Oprichter van Haptic House in Deurne.

‘Ik heb altijd ateliers gedeeld in anti-kraakpanden. Omdat ze betaalbaar en ruim waren, maar ook omwille van het sociaal contact. Je leert van elkaar, er groeien samenwerkingen uit. Haptic House verzamelt allerhande tactiele makers. Starters die willen professionaliseren en een eerste collectie willen lanceren. Ze bewerken textiel, klei of beheren een webstore. We willen elkaar ook commercieel versterken. Geïnteresseerden zijn welkom op afspraak of op een van de opengaleriemomenten om ons werk te ontdekken en te kopen.’

Om zich heen C3T, Christophe Parijs, Clay Club, Maddalena Annunziata, Mayken Craenen, Mr. Frisko Vintage Furniture, Nathalie Van der Massen, Tideline, Viktoria von Malottki, Wiesi Will en Wilder.

facebook.com/haptic-house


LIONEL JADOT

Ken je van zijn kleurrijke, speelse projecten waarin recuperatie van materialen een belangrijke rol speelt.

Lionel Jadot
Lionel Jadot© GF

Oprichter van Atelier Zaventem in Zaventem.

‘Ik wou dat idee van gedeelde ateliers al heel lang uitwerken. De interesse was groot: van de 29 ateliers zijn er slechts een paar niet ingenomen. Vergelijk deze plek niet met een coworking space. Hier wordt fysiek gecreëerd, gedrild, gepolijst en veel stof gemaakt. De bedoeling is om synergieën te creëren en elkaar te versterken. De een met materiaalkennis en techniek, de ander met zijn netwerk of visie. Het atelier is enkel toegankelijk op uitnodiging, maar we plannen publieke expo’s, ook van buitenlandse kunstenaars.’

Om zich heen meer dan twintig kunstenaars, ontwerpers en scenografen, onder wie Maison Armand Jonckers, Dim Atelier, Home Sails, Atelier Arno Declercq en Aurélie Lanoiselée. Boris Devis zal er ook te vinden zijn onder Goldwood Studio.

instagram.com/zaventemateliers

Partner Content