Collectie legendarische modeontwerpster Elsa Schiaparelli onder de hamer

Gisteravond veilde Christie’s in Parijs een vrij unieke collectie van een legendarische modekoningin: Elsa Schiaparelli (1890 – 1973) die na Coco Chanel een van dé modediva’s was van de vorige eeuw.

Gisteravond veilde Christie’s in Parijs een vrij unieke collectie van een legendarische modekoningin: Elsa Schiaparelli (1890 – 1973) die na Coco Chanel een van dé modediva’s was van de vorige eeuw.

Het is natuurlijk uitzonderlijk dat nu nog een deel van haar collectie was samengebleven, zoveel jaren na haar dood. De goederen waren tot nu in het bezit van haar kleindochter, de actrice Marissa Schiaparelli Berenson. Modeontwerpster Elsa Schiaparelli, van Italiaans-Egyptische afkomst, was dan bij het grote publiek ietwat minder bekend, omdat ze eigenlijk meer thuishoorde in de artistieke middens van Parijs. Ze was trouwens in de jaren ’20 en ’30 dé grote rivale van Coco Chanel.

Elsa Schiaparelli opende haar eerste winkel, met sportkledij (!) in 1927. Dat was gedurfd! In 1935 had ze haar zaak op de Place Vandôme waar ze meteen contact had met de artistieke beaumonde. Elsa Schiaparelli werkte onder meer samen met Salvador Dali, Jean Cocteau, Leonor Fini, Marcel Vertès en Alberto Giacometti. Van deze laatste werd gisteren trouwens een lamp geveild voor 169.000 euro. Er waren ook foto’s van Man Ray en Horst P. Horst, verkocht voor 40.000 euro. De collectie bevatte ook wat mode, onder meer een paars bloesje uit haar collectie Astrologie, geveild voor 31.000 euro. En er was een marmeren tafel met luipaarden, uiteraard van Italiaanse makelij, afgehamerd voor 385.000 euro.

Ook hedendaagse modeontwerpers hebben een grote bewondering voor de creaties en de leefwereld van deze mysterieuze dame. Haar stijl is nu ook wat de retour, net zoals bijvoorbeeld de meubels van de broers Giacometti. De belangstelling mag ook blijken uit het eindresultaat van de veiling, de collectie bracht 1.686.250 euro op.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content