Citadelpark Gent krijgt fikse make-over

© TV H+N+S Landschapsarchitecten / Artgineering / KPW architecten

Voor de derde kreeg in zijn geschiedenis wordt het park opnieuw uitgevonden.

Het ontwerpteam H+N+S Landschapsarchitecten, Artgineering en KPW architecten ging met de opdracht voor de heraanleg van het Gentse Citadelpark, die het resultaat is van een open oproep, aan de haal.

Het grootste park van de Gentse binnenstad wordt binnenkort dus grondig vernieuwd. Het park dateert van 1875, toen het werd aangelegd op de plek van de voormalige Hollandse citadel. Naar aanleiding van de wereldtentoonstelling van 1913 kreeg het park een eerste opknapbeurt. De tweede volgde in 1930, toen België een eeuw onafhankelijkheid vierde.

Tegenwoordig bevinden het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), het Museum voor Schone Kunsten (MSK), het International Convention Center en de wielerbaan het Kuipke zich in het Citadelpark.

Ontwerpgrammatica

Het architectenteam krijgt de uitdagende opdracht het park voor de derde maal op te frissen. Daarbij moet de bebouwing vooral ondergeschikt blijven aan het groen. Het Citadelpark en zijn omgeving worden bovendien autoluw gemaakt door enkele wegen te verwijderen en een ondergrondse parking te bouwen.

Wat de opknapbeurt van de voetpaden, het zitmeubilair, de verlichting en het groen betreft, hanteert het team een ‘ontwerpgrammatica’. Die omvat enkele regels rond onder meer het materiaalgebruik. Een participatietraject moet vanaf 2012 ook uitpluizen hoe buurtbewoners en geïnteresseerden de invulling van hun ‘nieuwe’ park het liefste zien. (FDC/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content