Christofle Gallia Verzilverd Alpacca

Beste meneer Swimberghe, Ik heb deze schaal in mijn bezit. Van rond welk jaar is deze. In de tekens kom ik O. Galia tegen. Wat zal de waarde zijn? Alvast bedankt. Vriendelijke groet, J.S.

Christofle en Gallia.

Ondanks de slechte foto’s kan ik toch wat info verstrekken over deze vermoedelijke broodschaal in art deco stijl. Het merkje Gallia heeft alles te maken met de beroemde Franse producent van tafelzilver Christofle. Christofle produceerde vanaf 1888 verzilverd tafelgerei onder de merknaam Alfénide.

Alfenide.

Het was in de schoot van het zusterbedrijf Alfénide dat Félix Chéron in 1896 een nieuwe koper-tin legering ontwikkelde. Dit basismetaal werd vervolgens door middel van electrolyse verzilverd. Het was deze legering die van het einde van de 19de eeuw door Christofle op de markt werd gebracht onder de naam Gallia. Gallia verwijst zowel naar het aloude Gallië en ook naar het begrip Galvanoplastie Alliage. Het merk Gallia bleef tot aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog in productie. Destijds was het goedkoper dan Christofle. De waarde van deze leuke schaal, verzilverd dus, zal niet zo hoog liggen, zo’n 30 à 40 euro. Maar de objecten van Gallia zijn doorgaans wel aardig van vorm en best decoratief!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content