Chinees porselein K ang Shi

Geachte Heer Swimberghe, U zoudt mij ontzettend veel plezier doen als U Uw waardeoordeel zou kunnen vellen over het volgende opject: een blauw chinese schenkkan. Met heel veel dank bij voorbaat. Henriét

Chinese kan

Het gaat inderdaad om antiek Chinees porselein. Dit schenkkannetje kan nog op het einde van de 17de eeuw zijn vervaardigd. Het gaat om zgn. K’ang-shi porselein, vervaardigd onder de regering van keizer K’ang-shi die regeerde van 1662 tot 1722.

De V.O.C

In die periode werd door de diverse Oost-Indische Compagnieën, waaronder de alombekende VOC (Verenigde Oostindische Compagnie), veel blauw en wit porselein vanuit China naar het Westen verscheept. Een van dé productiecentra in die tijd was Jingdezhen (stad in noorden van zuidelijke provindie Jiangxi, beroemd pottenbakkerscentrum). Daar werd al voor 1635 door Europeanen porselein besteld met Europese vormen of decors! Dit kannetje is daarvan een mooi voorbeeld, het is weliswaar wat jonger. De Westerlingen lieten de Chinezen trouwens vormen zien van Westerse voorwerpen. Ze namen zelfs Rijns steengoed mee om de vormen te laten imiteren door de Chinese pottenbakkers. Dit kannetje heeft zo’n typisch Westerse vorm. Maar de hele beschilderde decoratie is dan weer Chinees.

Het kannetje is dus een mooi stuk antiek Chinees porselein. Alleen is het nogal geschonden door gebruikt wat de waarde zeker vermindert. In tegenstelling tot veel antieke Europese keramiek die wel wat slijtage mag vertonen, wordt dit minder gewaardeerd bij Chinees porselein. In deze staat ligt de waarde rond de 400 à 500 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content