Chinees porselein haalt record

© Sotheby's

In New York begon Sotheby’s Asia Week met een voltreffer.

Sotheby’s Asia Week begon met een voltreffer, want in New York was de veiling van de collectie Chinese keramiek van J.T.Tai & Co een succes van formaat.

Deze collectie werd geveild voor een onwaarschijnlijk hoog bedrag: 36,312,493 dollar. Liefst 94 % werd verkocht. De veiling van de 300 loten duurde ook liefst 9 uur. Uiteraard werden de schattingsprijzen fel overstegen. Zo bracht een uitzonderlijke Famille Rose vaas, met goud decor, vermoedelijk uit de Republikeinse periode, niet minder dan 18,002,500 dollar op. De vaas was geschat op 800 à 1,200 dollar! Dat is zeker uitzonderlijk voor zo’n jong stuk, want de vaas stamt uit het begin van de 20ste eeuw.

Heel lang werd er neergekeken op dit jonge porselein, maar daar komt nu verandering in. Maar denk nu niet dat alle Chinese vazen op de vensterbank van oma waardevol worden. De meeste behoren tot de massale serieproductie en worden nooit veel meer waard dan een paar honderd euro.

Zeldzaam

Welke vazen er dan wel waardevol zijn en stijgen in prijs? Vooreerst de vazen in wat kenners de Chinese Taste noemen, die voor de Chinese markt werden gemaakt. Ze zien er ook anders uit dan wat gemaakt werd voor de Westerse markt. Maar de topstukken zijn doorgaans bijzonder verfijnd en technisch virtuoos.

Het is een feit dat deze stukken zeldzaam zijn en slechts bij uitzondering naar het Westen werd verscheept. Maar dit porselein komt hier wel voor! Alleen vergt het jaren ondervinding, aldus een expert, om de kwaliteit te onderscheiden en om precies te weten wat de Chinese markt nu zoekt. Want dit soort keramiek wordt nu immers door rijke Chinezen gekocht. Ook vandaag wordt er in New York Chinese keramiek geveild, benieuwd wat daarvan de resultaten zijn.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content