China profileert zich als Kroon van het Oosten

© Reuters

Het gastland zet tijdens de Expo zijn architectuurtraditie in de schijnwerpers.

Gastland China zal vriend en vijand verbazen op de Wereldexpo met zijn ‘Kroon van het Oosten’. Met dit immense bouwwerk, dat elementen uit de Chinese architectuurtraditie bevat, wil het land zijn ambities duidelijk maken. Ook de twee speciale administratieve regio’s, Macau en Hong Kong, planten er op de Chinese site een paviljoen neer.

China wil tijdens de Expo zijn evolutie in stedelijke ontwikkeling centraal stellen. Daarom ademt het paviljoen Chinese architectuur uit. Het dak van de enorme kroon bestaat uit de kenmerkende dougongs, een vaak gebruikte, ondersteunende constructie uit hout. In totaal werden er zo’n zesenvijftig dougongs aangebracht. Dat getal symboliseert het aantal etnische minderheidsgroepen in China.

Volksverhuizing

Het paviljoen telt drie verdiepingen. De expositieruimte bevindt zich op de hoogste etage. Daar worden Chinese verwezenlijkingen in de kijker gezet. Er is onder meer aandacht voor de volksverhuizingen van het platteland naar de stad gedurende de afgelopen drie decennia.

Het Aziatische land grijpt de Wereldtentoonstelling ook aan om zijn toekomstplannen te onthullen. Door nieuwe technologieën met een laag koolstofverbruik wil China een duurzame stadsontwikkeling verzekeren en zijn machtspositie in de wereld versterken.

Konijn

Macau, dat tot eind 1999 een kolonie van Portugal was, verwelkomt paviljoengeïnteresseerden met een reusachtig konijn. Inspiratiebron voor deze originele constructie is de Chinese mythologie. In die verhalen begroet het ‘Jade-konijn’ bezoekers in een magische sprookjeswereld.

Bewegende ballonnen vormen de kop en de staart van het ontwerp van Carlos Marreiros. Het konijn is bedekt met dubbelglas en op de buitenzijden bevinden zich oplichtende schermen. Met dit paviljoen wil de zuidelijke regio zijn steentje bijdragen aan de Expo.

Moeras

Tot slot bouwde Hong Kong, de tweede speciale administratieve regio van China, een zeshonderd vierkante meter metalen paviljoen. Chan Wai Ching realiseerde dit drie verdiepingen hoge bouwwerk. Met het thema ‘Oneindige stad’ wil Hong Kong de focus leggen op een duurzaam en kwaliteitsvol stadsleven. Een goed uitgebouwd transportnetwerk, wetenschappelijke voorzieningen en een financieel- en handelssysteem moeten dat helpen verwezenlijken.

Om de verbeeldingskracht en de creativiteit van de zuidelijke regio te symboliseren, is de tweede verdieping van het paviljoen transparant. Op de hoogste etage wil de regio indruk maken met een moeras. Dat vochtige gebied is een replica van het in 2006 geopende Hong Kongse park ‘New Territories’. Om de spanning er voor de bezoekers in te houden, is Hong Kong schaars met informatie. Wel is zeker dat tijdens de Expo Hong Kongse popsterren hun opwachting zullen maken.

Tiffany Philips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content