Charder Le Verre Francais Schneider

Deze vaas (lamp ?) is een erfstuk van mijn grootouders. Zij is voorzien van de er opgelegde markering in glas Charder. In de vaas is onderaan gegrifd : Le Verre Français. Weegt +/- 2kg.(Zeer dik glas). Is zij waardevol?

Charder en Schneider.

Dit is ongetwijfeld een interessante vaas. De vaas voert ons terug naar de glasfabriek van de gebroers Ernest en Charles Schneider, in 1911 opgericht te Epinay-sur-Seine in Frankrijk. Rond 1927 was dit de belangrijkste glasfabrikant van Frankrijk. Het bedrijf Schneider had wel te lijden onder de economische crisis van de jaren ’30, want het voerde veel uit naar de States.

Wat voor 1914 werd gemaakt draagt duidelijk de stempel van de art nouveau en was beïnvloed door de befaamde “Ecole de Nancy”. Maar in tegenstelling tot de School van Nancy experimenteerde men bij Schneider meer met Venetiaanse technieken en werd het glas in de massa getint.

Naast de ‘klassieke’ Scheider productie bracht het atelier in de jaren ’20 ook stukken op de markt onder de naam “Le Verre Français”. Ze hebben een iets minder gewaagde vorm en versiering. Meestal zijn de stukken opgebouwd uit twee contrasterende kleuren die op de buitenzijde versmolten met elkaar. Maar vervolgens werd de buitenlaag met zuren bewerkt om een gestileerde tekening te maken die op een camee lijkt. Dit is ook hier het geval. Op sommige stukken staat ook de naam “Charder”, een verkorting van de naam Charles Schneider. Ik denk niet dat dit oorspronkelijk een lamp was, maar een gewone vaas en hoop maar dat er geen gaatje in de bodem werd geboord voor de draad. Deze mooie vaas is van eind jaren ’20. De waarde ligt rond de 1000 à 1500 euro. Ongewone decors met prachtige kleuren zijn veel meer gezocht dan donker kleurig glas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content