Canton Chinees porselein

Geachte, Mijn moeder heeft deze coupe gekocht eind jaren ’70, begin jaren ’80. Graag had ik hierover wat informatie: wat is de oorsprong (Japans? Chinees?). Van welke periode dateert ze? Werd ze ergens voor gebruikt of was ze louter decoratief? Mijn moeder overleed jaren geleden en ik heb nergens in haar papieren gegevens gevonden betreffende deze coupe. Zij heeft deze coupe altijd gekoesterd. Ik heb echter geen flauw benul van de waarde… De doorsnede bovenaan is 40 cm. Onderaan is dat een 22 cm en de coupe is 17 cm hoog. de onderkant, is onbeschilderd, ik vind geen stempel, Ik stelde deze vraag eerder en neem aan dat het antwoord niet eenvoudig ligt. Kan u mij desgevallend doorverwijzen? Dank u ern vriendelijke groeten, Désirée

Chinees porselein uit Canton.

Deze grote kom, vermoedelijk een punchkom, stamt uit het midden van de 19de eeuw en werd te Canton vervaardigd. De havenstad Canton speelde vanaf de 19de eeuw een belangrijke rol als exporthaven voor goederen bestemd voor het Westen. In Canton waren er tal van ateliers waar porselein werd beschilderd. Het porselein zelf werd gebakken in Jingdezhen en werd vervolgens in Canton beschilderd met decors geïnspireerd op het Mandarijnporselein uit de late 18de eeuw, aldus kunsthistorica Nicole De Bisscop die hierover schreef in haar uitstekende tentoonstellingscatalogus “De Chinese Verleiding”, naar aanleiding van een tentoonstelling in de kunsthal Sint-Pietersabdij in Gent (was in 2009).

Dit Cantonese porselein heeft heel kenmerkende decors met voornamelijk hoftaferelen met veel hoogwaardigheidsbekleders. Ook het kleurenpalet is typisch, met onder meer roze, groen, geel, blauw, aubergine en goud. Dit rijke porselein werd in de 19de eeuw zeer populair in Europa en Amerika. Het werd vooral naar het Westen uitgevoerd en blijft in de ogen van veel Chinese verzamelaars te Westers. Daarom hebben ze er weinig belangstelling voor. De waarde van deze fraaie kom, indien intact, ligt rond de 750 en 1000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content