Brusselse Nieuwstraat heraangelegd door Lens °Ass

© Lens °Ass architecten

Het Limburgse architectenkantoor wil vooral de leegstand van de gebouwen in de Nieuwstraat aanpakken.

Door het monofunctionele karakter van de Brusselse Nieuwstraat staat meer dan 75% van de bebouwing er leeg. Daarom wil Lens °Ass architecten er meer woningen onderbrengen. De toekomstige bewoners zullen hun stulpje kunnen bereiken langs een straatje aan de achterzijde van de winkelpanden. Bovendien zal dat voor extra leven zorgen en de verloedering tegengaan. De daken van de gebouwen moeten groendaken worden.

Daarnaast wil Lens °Ass meer groen in de straat brengen en zet het in op een nieuw wegdek voor de Nieuwstraat. Dat nieuwe wegdek moet meteen de visuele verbinding vormen tussen het Muntplein en het Rogierplein, die momenteel allebei heraangelegd worden.

Langs de kant van het Rogierplein voorziet het architectenbureau een rij bomen in de Nieuwstraat, die een wegdek in asfalt zal krijgen. Dat is niet alleen steviger dan het huidige wegdek, maar kondigt volgens het architectenbureau ook de nabijheid van een drukke verkeersader, namelijk de Kruidtuinlaan, aan.

Aangenaam rustplekje

Aan het ander uiteinde van de Nieuwstraat zal het onderste deel van het Muntcentrum opengebroken worden, zodat er plaats komt voor een soort marktplaats. Die moet visueel aansluiten bij het nieuwe Muntplein.

Ook voor de authentieke gebouwen in de Nieuwstraat zelf heeft Lens °Ass architecten plannen. Zo wil het de Passage du Nord via vloermateriaal, verlichting en dakstructuur visueel verlengen tot het Martelarenplein. Via de vloer wil het deze Passage ook verbinden met het OLV Finnisterae-plein en zijn kerk. Leilinden en stadsmeubilair moeten van dat pleintje een aangenaam rustplekje tijdens het shoppen maken.

2013

Al zal de heraanleg concreet ten vroegste in 2013 beginnen. De heraanleg van de Nieuwstraat vormde het onderwerp van een wedstrijd van de Stad Brussel. Het bureau Omgeving eindigde op een tweede plaats, de Association momentanée Lowette, NEY, Royal Haskoning, JNC en Tensen & Huon derde.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content