Brussels Design September: 100 evenementen, welke mag je niet missen?

Ray Lamp © Sylvain Willenz © Eric Cherpion

Een maand lang wordt Brussel de hotspot voor design. Brussels Design September viert dit jaar haar tiende verjaardag en viert dat met maar liefst honderd evenementen. Wij maken je wegwijs in het uitgebreide aanbod.

Het aanbod van Brussels Design September bestaat dit jaar uit een waaier van tentoonstellingen, conferenties, parcours en natuurlijk de Brussels Design Market.

Welke evenementen moet je meepikken?

Design Market

De 19de editie van Design Market vindt plaats op 12 en 13 september in Tour & Taxis. Op deze vlooienmarkt vindt je vooral topstukken uit de jaren vijftig tot begin jaren tachtig. Je vindt er Scandinavische, Belgische, Franse, Italiaanse en Amerikaanse meubels, naast keramiek en glas, collectors’ items, accessoires in plastic, metaal, hout of bakeliet. Registreer online voor een gratis kaart op zondag.

www.designmarket.be.

La Fabrika

In interieurwinkel La Fabrika loopt een expo met werk van Mae Engelgeer, het Nederlandse textielwonderkind. Mae’s ontwerpen variëren van theedoeken, plaids, tapijten en nog veel meer. De nieuwste collectie MOD werd onlangs gepresenteerd in een solo-tentoonstelling tijdens de Meubelbeurs in Milaan.

Van 10 tot 30 / 09, www.lafabrika.be.

182 Rue Antoine Dansaertstraat B1000

Art48

ART48 is een architectuur en design studio gevestigd in Elsene. Het werk van Finez Ampudia, Delphine vanden Berch en Yannick Zeegers wordt er voorgesteld. Deze realisaties werden uitgevoerd in het kader van architectuurprojecten of van persoonlijke onderzoeksprojecten. Ook stelt de studio Ecospace voor: designprefab. Huizen tegen een vaste prijs, met een korte opleveringstermijn en architecturale allures.

20, 26, 27/09, www.art48.archi.

48 Rue de Stassart B1050

Expo: De Tien

Voor de 10de editie van Design September brengt Design Vlaanderen recent werk van de 10 Designers van het Jaar: Alain Berteau (2006), Nedda El-Asmar (2007),Stefan Schöning (2008), Sylvain Willenz (2009), Bram Boo (2010), Nathalie Dewez(2011), Alain Gilles (2012), Jean-François D’Or (2013), Marina Bautier (2014) enMuller Van Severen (2015). Elke ontwerper toont er zijn eigen identiteit, signatuur en expertise, gekoppeld aan fotomateriaal van hun bestsellers.

www.designvlaanderen.be.

4 september – 3 oktober 2015

Galerie Kanselarijstraat 19, 1000 Brussel

Kartell

Het Italiaanse bedrijf Kartell nodigt het Belgische publiek uit om de nieuwigheden van de collectie te ontdekken en een ‘Expo experience’ van Kartell te beleven. Dankzij een videoprojectie in de winkel kan het publiek het gerenoveerde Kartell Museum ontdekken, en de talrijke evenementen en initiatieven van Kartell tijdens Expo Milano.

Kartell’s EXPO-RIENCE

Tot 30 september

2 Rue Antoine Dansaertstraat B1000

www.kartell.brussels

Xavier Lust

Design Stories: Tijdens Design September zal Brusselse designer Xavier Lust in de Botanique te vinden zijn. Sinds 2000 verovert deze ontwerper prestigieuze internationale merken dankzij de sobere en elegante curves die kenmerkend zijn voor zijn stijl. De tentoonstelling in de Botanique biedt een overzicht van zijn verschillende Designgebieden.

Van elf september tot 1 november

Woensdag tot zondag, van 12u tot 20u

Botanique

236 Rue Royale B1210

www.xavierlust.com

Sylvain Willenz en Marina Bautier

De Belgische namen Sylvain Willenz en Marina Bautier zijn namen om trots op te zijn. Tijdens Design September exposeren ze in The Game, een high-end interieurwinkel. Willenz werkte al samen met Deense merken zoals Menu, Hay en Wrong for HAY, Belgische labels Durlet en Tamawa en het Britse Established & Sons. Bautier ging al in zee met Case Furniture, MA, Idée en Ligne Roset.

The Game zal van deze gelegenheid ook gebruik maken om de nieuwe toevoegingen aan de Profile en Unit collecties te presenteren.

The Game

123 Boulevard Anspach B1000

www.the-game-online.com

Nieuwigheden

Arts & Crafts – Parcours

Een parcours dat het Brusselse erfgoed, de ambachten in Brussel en de knowhow van de verschillende actoren van Arts & Crafts wil promoten.

Commerce Design Award – Parcours

Dit evenement stimuleert de samenwerking tussen winkeliers en professionals uit de designwereld

in het Brussels Gewest. Een wedstrijd die de inrichting van de winkels naar een hoger niveau tilt. Dieter Van Den Storm zit de jury voor deze editie voor.

10 years DS – Parcours

Een tour langs de grote tentoonstellingen van deze tiende editie. Enkele voorbeelden zijn: Matali Crasset in Rue de la Senne, Xavier Lust in de Kruidtuin, Muller Van Severen in Bozar, Andrea Anastasio in The Gallery en The Ten in Design

Vlanderen.

Brussel is Design – Parcours

Het idee hierachter is de beweging die design in de stad kan brengen. Design trekt onze aandacht, geeft ons een nieuwe perceptie van de ruimte. Projecten van jonge of gevestigde designers zullen je de stad laten ontdekken en ervaren op een originele manier.

Lezing in het Atomium

Voor de tiende editie moesten we aanwezig zijn in dit symbool van Brussel. Alain Berteau, de eerste Designer of the year in 2006 zal een lezing geven.

Een app Design September

Omdat die het leven makkelijker maken: een app.

(LP/VH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content