Brugse Faience

Kunt u mij iets meer vertellen qua leeftijd, herkomst en eventuele waarde van dit bord? Onlangs voor een habbekrats gekocht op een rommelmarktje. Diameter is 28,5 cm en is 4,5 cm hoog. Nergens gemerkt. Ben geen expert maar heb oog voor bijzondere spulletjes! Bij voorbaat bedankt.

Brugs bord.

Wat een leuke vondst! Zo zie je dat het toch nog loont om rond te neuzen op de vlooienmarkt. Dergelijke borden werden vroeger wel eens als Brugse borden verkocht. Voor een echt Brugs bord moet er wel een bloemdecor op staan. Maar deze toeschrijving klopt eigenlijk niet en berust op een misverstand. Dit bord dat nog helemaal van artisanale makelij is, werd in de 19de eeuw ergens in ons land gemaakt. Alleen weet niemand precies waar. Vermoedelijk gaat het om Waalse faience die ook een beetje lijkt op Brusselse faience.

De onderzijde van het bord is afgewerkt met een laag loodglazuur waar de witgele klei doorschijnt.

Dergelijke leuke borden koop je tegenwoordig voor een prikje: 75 à 100 euro, soms zelfs minder! Koop ze maar op, ze zijn heel decoratief. Vroeger betaalde je voor zo’n schotel makkelijk 8000 Belgische frank!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content