Bruggenbouwer stelt tentoon in Bozar

© Jean-Luc Deru

Het oeuvre van architect Laurent Ney is voor het eerst gebundeld in een expo.

‘Shaping Forces’ biedt aan de hand van een twintigtal projecten een inzicht in de architectuurproductie van Laurent Ney. Die heeft tijdens de voorbije twaalf jaar een uitzonderlijke plaats ingenomen.

Aan de ene kant werkte hij met het kruim van de Belgische ontwerpers aan kwalitatieve architectuur, aan de andere kant heeft hij zelf een reeks bruggen en passerelles ontworpen. Zo tekende hij onder andere de vorm van de beruchte Lange Wapper-brug.

De tentoonstelling wil vooral de ontwerpmethode van Ney nader toelichten. Voor hem zijn vormen en krachten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat beeldhouwen van de krachten blijkt uit de talrijke maquettes van de verschillende stadia van elk project.

Retrospectieve

Via foto’s, computersimulaties en plannen krijgt de bezoeker een nog vollediger beeld. Voor een woordje uitleg van de architect zelf kan je op 18 mei in Bozar terecht.

Met ‘Shaping Forces’ breidt Bozar Architecture een vervolg aan de retrospectieve tentoonstellingen over Belgische architecten. Vorig jaar zette het Brusselse cultuurhuis in dat kader de expo ‘Robbrecht en Daem. Pacing through Architecture’ op. Die is nog tot 20 juni in de Londense Whitechapel Gallery, waarvoor het architectenbureau een uitbreiding tekende, te zien.

Elien Haentjens

‘Shaping Forces’ van Laurent Ney, tot 20 juni in het Paleis voor Schone Kunsten. Op 18 mei geeft hij daar om 19 uur een lezing. De tentoonstelling is gratis toegankelijk, de lezing kost 4/7 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content