Bronks Jeugdtheater genomineerd voor prestigieuze architectuurprijs

© Filip Dujardin

Het Brusselse jeugdtheater is het eerste Belgische gebouw dat genomineerd is als finalist van de Mies van der Rohe Award.

Het Bronks Jeugdtheater, dat aan de Brusselse Varkensmarkt ligt, is het eerste Belgische gebouw in de tienjarige geschiedenis van de Mies van der Rohe Award dat tot de finalisten behoort. Martine De Maeseneer Architecten ontwierp het gebouw in opdracht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Andere finalisten voor deze tweejaarlijkse hoogste Europese onderscheiding voor architectuur zijn het MAXXI in Rome van Zaha Hadid Architects, het Acropolis Museum in Athene van Bernard Tschumi, het Neues Museum in Berlijn van David Chipperfield, het Concert House Danish Radio in Kopenhagen van Jean Nouvel en het revalidatiecentrum Groot Klimmendaal in Arnhem van Koen van Velsen.

De Mies van der Rohe Award wordt op initiatief van de Europese Unie sinds 1987 tweejaarlijks uitgereikt. De winnaar, die op 20 juni in het Mies van der Rohe-paviljoen bekendgemaakt wordt, ontvangt 60.000 euro. Daarna trekt de expo met een selectie van de genomineerden door Europa. In totaal zijn 343 projecten uit 33 Europese landen genomineerd.

Bij de editie van 2009 ging het Noorse Snohetta met zijn ontwerp voor de opera van Oslo met de hoofdprijs aan de haal.

Elien Haentjens

In beeld: een selectie van de genomineerden van de editie 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content