Broers Campana gelauwerd in Miami

De Braziliaanse broers Campana zijn in Miami uitgeroepen tot Designer van het jaar.

De Braziliaanse broers Fernando en Humberto Campana maken al vijfentwintig jaar opvallende meubels, meestal van goedkope en gerecycleerde materialen. Hun creativiteit wordt dit jaar bekroond in Miami. Want daar mogen ze de ‘Designer of the Year Award’ in ontvangst nemen.

De twee groeiden op in een buitenwijk van Sao Paulo en werken sinds 1983 samen in een verbouwde garage. Ze transformeren arme materialen in “iets nobels”. Zo maken ze bijvoorbeeld stoelen van houtsnippers, teddyberen, touwen en lapjes leer. Hun stijl is te vergelijken met de ge├â┬»mproviseerde woningen in de Braziliaanse sloppenwijken.

“Onze hele jeugd was een mengsel van stadslandschappen en agricultuur, van primitivisme en cultuur. We maakten ons eigen speelgoed, met een bijzondere soort cactus, die in onze streek wordt gebruikt om de velden af te grenzen. We hakten die cactussen in stukken, en maakten er voorwerpen mee. En ’s avonds gingen we in de bioscoop kijken naar 2001, A Space Oddyssey. We combineerden die twee verschillende werelden. En dat doen we in feite nog steeds.” Ze hebben het voorbije decennium ontworpen voor een aantal van de belangrijkste designmerken wereldwijd, waaronder Edra en Cappellini.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content