Bredens Oostends Aardewerk Bourgoignie
Goeie morgen Mijnheer Swimberghe, Bij het opruimen van de zolder kwamen we deze oude kruik tegen. Omdat ze er eigenlijk nog te goed uitzag om weg te gooien, heeft mijn vrouw ze op een tweedehandssite te koop aangeboden aan een wellicht veel te belachelijke prijs. Binnen het uur hadden we namelijk meteen een bod van €100 van een spullenwinkel. Blijkbaar is dit aardewerk afkomstig van Oostende en +/- uit de jaren 1920 en zou ze deel uitmaken van een reeks. Heeft u misschien enig idee van de waarde ? Met dank voor een berichtje terug, Swa
Oostends aardewerk.
Dit is inderdaad een mooie en waardevolle kruik! De kruik werd inderdaad omstreeks 1900 vervaardigd in Oostende. Het gaat om zgn Bredens of Oostends aardewerk. Het was verzamelaar Werner De Baere die het Oostends aardewerk heeft herontdekt. Hij heeft het ook bestudeerd en schreef er een studie over die destijds verscheen in het boek Volksaardewerk in Vlaanderen (uitgeverij Van De Wiele, Brugge).
Bourgoignie.
In 1858 startte Guillaume Bourgoignie, handelaar in serviesgoed, uit Oostende een pottenbakkerij te Bredene. Hiervoor trok hij pottenbakkers aan uit Eeklo. Daardoor sprak men destijds soms ook van Eeklo’s aardewerk! Dit atelier draaide op volle toeren in de jaren ’80 en ’90 toen eerste de Arts-and-Craftsbeweging en daarna de art nouveau succes had in heel Europa. Het Bredens aardewerk hoort helemaal in die traditie thuis. Eigenlijk ziet het er verbazend Brits uit. Het bedrijf exporteerde trouwens ook aardewerk naar de UK en de States, waar die Arts-and-Crafts eveneens heel populair was. Het aardewerk, steeds gedraaid en versierd met simpele metaaloxides, werd voorzien van een sgrafitto decor, dus een ingekrast decor. Het Bredens aardewerk is heel volks, de motieven horen allemaal thuis in de volkskunst.
Het Bredens of Oostends aardewerk is relatief zeldzaam, zeker dergelijke grote stukken zijn dat. De waarde ligt al snel rond de 300 euro. Vroeger werd er zelfs veel meer voor betaald!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier