Bredens Aardewerk

hallo piet kunt u me iets meer vertellen over die vlaams aardewerken vaas ,ik denk dat dit bredens is de hoogte is ong:25 cm en de diam :20 cm ivm prijs en ouderdom bedankt op voorhand julien

Bredens Aardewerk.

Het Vlaams Aardewerk, ook Poterie Flamande genoemd bloeide tussen 1895 en 1940. Naast Torhout, Brugge en Kortrijk was ook Bredene een belangrijk centrum. Het was destijds de verdienste van persfotograaf en collectioneur Werner De Baere om het Bredense Aardewerk te herontdekken. Hij publiceerde zijn bevindingen destijds in het boek “Volksaardewerk uit Vlaanderen” (uitgeverij Vandewiele, Brugge). Ondertussen werd er ook in het Museum voor Torhouts Aardewerk een schitterende tentoonstelling georganiseerd over het Bredense aardewerk met een uitgebreide publicatie geschreven door Marc Logghe en Roger Verhelle. Deze speciale vaas werd in de jaren ’20 vervaardigd in het atelier van de pottenbakkerij Bourgoignie te Bredene nabij Oostende. Dit bedrijf was vooral actief voor de Eerste Wereldoorlog. Het gekraste sgrafitto decor is typisch voor het Bredens Aardewerk. De vorm van de vaas zelf is eerder art deco. De afbeelding met het olifantje maakt de vaas bijzonder. De waarde ligt rond de 250 à 300 euro.

Museum Torhouts Aardewerk

Wie belangstelling heeft voor dit soort volksaardewerk raden we aan het Museum voor Torhouts Aardewerk te bezoeken te Torhout (Ravenhofstraat 5), waar er momenteel een tentoonstelling loopt over de Brugse pottenbakkerij Le Hibou (tot 15 september).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content