BRAFA: museum te koop

Door zijn aanbod wordt BRAFA een superboeiende beurs.

De 55ste Brussels Antiques & Fine Arts Fair mag je gerust als een museum beschouwen dat te koop staat. Min noch meer, want het aanbod van de beurs wordt superboeiend.

Wie in kunst- en antiekland graag pocht met het magische woordje “Maastricht”, waarmee de beroemde voorjaarsbeurs TEFAF bedoeld wordt, neemt nu ook vlot begrippen “Tour & Taxis” of “BRAFA” in de mond. Want de grootste en belangrijkste kunst- en antiekbeurs van België mag dan wel niet de belangrijkste speler op de markt zijn, toch is het een beurs van internationaal formaat.

De BRAFA volgt samen met de Amsterdamse beurs PAN mooi in het zog van de TEFAF. De BRAFA onderging de laatste jaren ook een grondige gedaanteverwisseling. De verhuis van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel naar de site van Tour & Taxis is zeker de belangrijkste factor. Maar er is meer, de beurs is ook een stuk internationaler geworden. De BRAFA is zelfs internationaler opgevat dan de PAN, met heel wat deelnemers uit de ons omringende landen.

Het aanbod is genereus en tijdloos, van oudheid tot nu, van middeleeuwen tot diep in Afrika. Er is dus flink wat Europese kunst, maar ook veel etnische kunst met vermaarde galeries, zoals die van Pierre Dartevelle en Bernard Dulon (Parijs). Je zult er ook een terugkeer merken van de traditionele oudheden. De cutting edge hedendaagse kunst lijkt zich op de beurzen nu wat gedeisd te houden, gewoon omdat er in verleden te veel op werd gespeculeerd.

Primeur

Er is ook flink wat moderne kunst te zien, kunst dus uit de 20ste eeuw. Van schilderijen en beelden tot en met grafiek. De BRAFA wil wel toppen scheren, maar wil ook betaalbare stukken aanbieden, die je bijvoorbeeld op de TEFAF amper of niet vindt. Betaalbaar mag best, want lang niet alles hoeft duur te zijn. Er zijn ook grote en kleine galeries op de beurs present, die heel creatief uitpakken.

De alom bekende Ronny Van de Velde laat ons bijvoorbeeld puik werk zien van Degas en Van Rysselberghe, terwijl de Parijse Galerie Laurent de Puybaudet ons laat genieten van betaalbare collectiestukken met renommee, van Zadkine tot Arthur Craco. Op de BRAFA is er dus voor elk wat wils, van 500 euro tot een paar miljoen.

De beurs pakt ook uit met een aparte expo van moderne kunst uit de Luikse musea. Die zijn destijds, in 1939, aangekocht als Entartete Kunst, met toppers van Picasso, Gauguin en Chagall. De Koning Boudewijnstichting, meer bepaald het Erfgoedfonds, tekent opnieuw present en stelt in primeur het recent aangekochte schilderij van Jacob Jordaens voor.

De verwachting is, ondanks de crisis, hoog gespannen, want de handel blijft echt draaien en op tal van recente beurzen kwamen heel veel bezoekers af. Dat is een goed teken.
We raden alle liefhebbers van kunst en antiek aan om zich even vrij te maken voor dit tijdelijke museum!

Piet Swimberghe

BRAFA, in Tour & Taxis, Havenlaan 86 te Brussel, van 22 tot 31 januari van 11 tot 19u (dinsdag 26 en donderdag 28 januari tot 22u30).


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content