Booms glas

Ik heb twee van deze vazen, 30 cm hoog, glas. Ze zijn bijna identiek, behalve de sierboord met halve cirkels is overal net iets anders. In die sierboord is het glas oneffen en zitten deeltjes ervan hoger en lager ingedrukt? Er staan geen gegevens of stempels op. Weet u hoe oud ze zijn en waar ze vandaan komen? Dank u.

Booms glas

Deze sierlijke art deco vaas komt uit Boom in de Rupelstreek, waar er ooit een boeiende glasnijverheid was. De Boomse glasfabriek startte haar bedrijvigheid in 1923 en kende al snel een bloei in de Dolle Jaren Twintig. Deze bloei hilde aan tot in de jaren ’60, want ook na de oorlog werd ginds fraai designglas gefabriceerd.

De Rupel

De glasfabriek “De Rupel” was dus een begrip, niet alleen in ons land, want er werd ook glaswerk uitgevoerd. Het bedrijf maakte vele soorten glas, van lampen en vazen tot veel schenk- en drinkglas. In de glasfabriek De Rupel in Boom werden ondermeer heel typische vazen vervaardigd in zwart glas, die niet zelden voorzien werden van de merknaam “Artver” of “Artlux”. Vermoedelijk kleefde er ook op deze vazen ooit een stickertje met Artver of Artlux. Het zijn fraaie vazen uit de jaren ’20 of ’30. Ze zijn ook mooi versierd. De waarde ligt rond de 250 à 300 euro voor het paar. Booms glas wordt vrij druk verzameld, zeker de bijzondere stukken. In de streek kunt u ook heel wat glas zien, hiervoor verwijzen we naar de sites: www.steenbakkerijmuseum.be en www.emabb.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content