Blauwe Arne Quinze kronkelt door Aqua Hotel

© Aqua Hotel

Net als een rivier baant de blauwe sculptuur van Arne Quinze zich een weg door het Brusselse Aqua Hotel.

Net als een rivier baant de blauwe sculptuur van Arne Quinze zich een weg door het Aqua Hotel, dat op een boogscheut van de Brusselse Toison d’Or ligt. Daar installeerde Arne Quinze in 2007 zijn eerste grote Belgische houten sculptuur, Cityscape.

Intussen geniet Quinze met zijn uit plankjes samengestelde sculpturen wereldfaam. Maar ooit, zoals u tot 4 september kan ontdekken tijdens ‘Explosition’ in het Museum van Elsene, begon Quinze als graffitikunstenaar. Enkele van zijn tags sieren nog steeds de Brusselse muren, al wil curator Adrien Grimmeau niet kwijt hoe die tag er precies uitziet.

In navolging van zijn tags duiken zijn sculpturen nu dus her en der in het straatbeeld op. Zo installeerde hij aan het Vlaams Parlement ‘The Sequence’ en pakte hij vorig jaar in Rouen uit met het gigantische ‘Camille’ op de Pont de Boieldieu. Minder prominent aanwezig in het straatbeeld zijn de sculpturen die hij creëert voor binnenruimtes zoals die voor het Brusselse restaurant Kwint en voor De Pastorale van tweesterrenchef Bart De Pooter.

Blauwe Quinze

Ook in het Brusselse Aqua Hotel installeerde Quinze een sculptuur. Qua materiaal gebruikte hij zijn typische houten plankjes, maar qua kleur koos hij in deze context voor blauw en dus niet voor het gebruikelijke fluo-oranje. Vanuit de ondergrondse ontbijtruimte baant de sculptuur zich via de lobby een weg tot aan het glazen plafond. Ook in de drie patio’s duikt ze opnieuw op. Drie bijhorende video’s in de lobby tonen het ontstaansproces, een maquette bij de ingang biedt een inzicht in de structuur van het hotel én de sculptuur.

Dat de familie Zandberg Quinze vroeg om een sculptuur te installeren, is niet zo verwonderlijk. Op de benedenverdieping van hun Azimut Flathotel, dat op een boogscheut van de Grote Markt ligt, richtte vader Zandberg namelijk een galerij in. “Jong talent mag er voor een prijsje tentoonstellen, maar in ruil vragen we ze een werk”, vertelt Stéphane Zandberg, die verantwoordelijk is voor het Aqua Hotel. “Op die manier kunnen we in al onze hotelkamers een uniek kunstwerk hangen.”

Nieuwste telg Het Aqua Hotel is de nieuwste telg binnen de hotelgroep van de familie Zandberg. “Door de Z in onze naam staan we altijd helemaal achteraan in het telefoonboek. Daarom besloten we bij de start van ons hotel in 1981 om een naam met een A te kiezen. Ook voor ons intussen zesde hotel, waarvan we er nog drie bezitten, gingen we op dat elan verder”, verklaart Stéphane Zandberg.

Het Aqua Hotel nam zijn intrek in de voormalige gebouwen van Kodak en Tiscali. Met de creatie van de patio’s zorgde architect Delwarde ervoor dat het licht tot op de onderste niveaus kan binnenvallen. De familie stond zelf in voor de inrichting. “Ik ben ervan overtuigd dat gasten voelen dat deze inrichting erg persoonlijk is. Zo deed ik voor de verlichting beroep op het Brusselse Aluci Bis Lighting Group, dat ik in 2006 op Interieur Kortrijk ontdekte. Voor ons hotel ontwierpen ze milieuvriendelijke verlichting op basis van leds. En ook via onze zonnepanelen op het dak willen we bijdragen aan een duurzamer wereld”, besluit Zandberg.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content