Bijen stimuleren Brusselse biodiversiteit

© Thinkstock

Het stadhuis van Etterbeek huisvest voortaan een kolonie bijen.

De gemeente Etterbeek heeft een stuk van het plat dak van het gemeentehuis opengesteld voor enkele imkers. Ze hebben er drie korven met zachtaardige buckfastbijen geplaatst om de biodiversiteit te stimuleren. Een deel van de toekomstige honingproductie zal gebruikt worden voor sensibiliseringsacties.

Op het plat dak staan drie korven met 60.000 à 80.000 bijen opgesteld. Het gaat om buckfastbijen die zachtaardig, vruchtbaar, honkvast en niet zwermlustig zijn. Ze houden vooral van bloemen en planten. De bijen zijn voorlopig wel nog in winterslaap en worden pas weer actief als de lente opduikt.

Dan zullen ze hun nectar inzamelen binnen een actieradius van 500 meter. De hotspots voor de bijenpopulatie van het gemeentehuis worden vooral het Jubelpark, de bomen van de Tervurenlaan en de omliggende binnentuinen.

Heilzaam effect

De particuliere imkers zullen een deel van de honingproductie afstaan aan de gemeente. Die huisbereide honing zal gebruikt worden voor sensibiliseringsacties rond de ‘bij in de stad’ in onder meer scholen.

Schepen van Leefmilieu Didier Van Eyll onderlijnt dat bijenpopulaties essentieel zijn om de biodiversiteit in een stedelijke omgeving te stimuleren. Ze bestuiven onder meer groenten en fruit en hebben zo een heilzaam effect op het productievolume en de kwaliteit ervan. De eerste bijenstal in Etterbeek werd in 2009 geïnstalleerd in de participatieve tuinen in de Nieuwe Laan. In 2010 volgde een tweede in het Felix Happark. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content