Bijen creëren gemartelde Christus

© Studio Libertiny

Om zijn ontwerpen te vervolledigen zet Studio Libertiny bijen in.

Maar liefst 40.000 bijen zet de Nederlandse designer Tomas Gabzdil Libertiny van Studio Libertiny in voor zijn ‘Unbearable Lightness’. Zonder het zelf te beseffen creëren de beestjes samen een gigantische sculptuur van de gemartelde Christus.

Libertiny stelde zijn beeld van de gemartelde Christus op in een glazen, afgesloten ruimte. Daaronder zijn twee bijenkasten bevestigd. De huid van het beeld bestaat uit lege honingraten uit wax. Om het kruis te symboliseren gaf Libertiny die een rode kleur.

Die honingraten vulden de bijtjes eerst volledig op, om de honing daarna terug naar de bijenkorf te brengen. Zo speelt de designer in op het natuurlijke, repetitieve proces van de bijen.

Net als mensen

Libertiny speelt zo in op ons verlangen om de natuur te manipuleren. Het gesloten kabinet verwijst naar de strikte maatschappelijke grenzen. Bovendien verbeelden de bijen niet alleen het zwoegen van elke dag, ze zijn ook geprogrammeerd om te werken voor hun koningin. Op die manier wil de designer er op wijzen dat dat bij de mens eigenlijk net zo is. De Christus-figuur verbeeldt dan weer de eeuwige rust, die volgt op de dagelijkse arbeid.

Studio Libertiny presenteerde de sculptuur tijdens Design Miami/Basel 2010. In eigen land was zijn werk al te zien op ‘Design by performance’ in het Hasseltse Z33 en ‘Le Fabuleux Destin du Quotidien’ in Le Grand-Hornu. Daar toonde Studio Libertiny een vaas, die ook door bijen werd opgebouwd.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content