Biënnale Interieur: 7 installaties die je dit weekend moet beleven

Hullebusch en Nicolas Schuybroek © Thomas De Bruyne
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Morgen opent de 26ste editie van de Biënnale Interieur de deuren van de Kortrijkse Xpo hallen en het Sint-Maarten Ziekenhuis voor het grote publiek. We gingen op zoek naar de installaties en expo’s waar je dit weekend echt je zetel voor uit moet.

De sacrale ruimte van Hullebusch en Nicolas Schuybroek

Natuursteenproducent Hullebusch laat je de kracht van hun product ondervinden met een ontwerp van de Brusselse architect Nicolas Schuybroek. Hij kreeg carte blanche om een sacrale ruimte te creëren, een plek om even te bekomen van alle indrukken die je opdoet op de beurs. Loop de stand binnen, neem je tijd om het grindpad te volgen en probeer alle achtergrondgeluid te negeren.

Waar?

Kortrijk Xpo – Hal 2, 203

De licht- en geluidsinstallatie IV van Studio Dessuant Bone, Goose en Allaert Aluminium

IV van Studio Dessuant Bone, Goose en Allaert Aluminium
IV van Studio Dessuant Bone, Goose en Allaert Aluminium© Studio Nomad

Het Franse duo Studio Dessuant Bone creëerde verschillende bewegende sculpturen die het podium zullen delen met de vier leden van elektro band Goose. De reden: hun volgende Goose Non Stop Tour, een live concept waarmee ze het publiek opnieuw aan het raven willen brengen. Eén van die sculpturen – geproduceerd door Allaert Aluminium – kan je al aan het werk zien op de centrale Piazza van de beurs. Raven in of rond de stand mag.

Waar?

Kortrijk Xpo – Hal 4, L17

Café Gyproc

Café Gyproc van Julien Renault en Paul Vaugoyeau
Café Gyproc van Julien Renault en Paul Vaugoyeau© Julien Renault

Je begint vol enthousiasme aan de verbouwing van je thuis maar ergens onderweg haak je af waardoor je jarenlang door gyproc platen wordt omgeven.

Herkenbaar? Dat er ook schoonheid schuilt in ruwe materialen bewijzen Julien Renault en Paul Vaugoyeau met hun Café Gyproc, net buiten de centrale Piazza in Hal 1. Een plek om al het mooi design geweld te relativeren.

Waar?

Kortrijk Xpo – Hal 1, naast Delen Private Bank

Connexions van Charles Pétillon voor Sunbrella

Connexions van Charles Pétillon voor Sunbrella
Connexions van Charles Pétillon voor Sunbrella© GF

De reuze ballen van kunstenaar-fotograaf Charles Pétillon nodigen uit om even tussendoor gestreeld, geknuffeld of geknepen te worden.

Heel Instagrammable en meteen ook hét excuus om de stoffen van Sunbrella op je huid te voelen.

Waar?

Kortrijk Xpo – Hal 2, L26

De geluidsinstallaties gecureerd door het Wilde Westen

The White van Kurt d'Haeseleer & Franck Vigroux
The White van Kurt d’Haeseleer & Franck Vigroux© GF

Dat ook geluid een belangrijke factor is bij design bewijst concertorganisator het Wilde Westen. Ze nodigden 6 artiesten uit die geluid en objecten samenbrengen op 7 verschillende plaatsen in het leegstaande Sint-Maartenziekenhuis.

Mis de Digital Breakfast van Stéphane Kozik, De Vloeibare Computer van Floris Vanhoof en The White van Kurt d’Haeseleer & Franck Vigroux niet, want je kruist ze niet zomaar op je pad.

Waar?

Sint-Maarten Ziekenhuis, op verschillende plaatsen

De projectie van Ship Of Fools

Ship of Fools, DIFT
Ship of Fools, DIFT© DIFT

Agency Dift vroeg twaalf artiesten en vormgevers om het archief van 50 jaar Biënnale Interieur opnieuw te interpreteren. Eén van hen, de Gentse motion designstudio Ship of Fools, greep de kans om het publiek uit te dagen in plaats van statisch, passief of generiek te blijven. Stap hun ziekenhuiskamer binnen zonder enige uitleg vooraf te lezen. Stuitend of geniaal?

Waar?

Sint-Maarten Ziekenhuis, The New Masters

De volgende generatie designers

In de expo We Are The Next Generation ontdek je de beste studentenprojecten uit het creatieve ontwerponderwijs uit Belgie? en Noord-Frankrijk. Van duurzame kledij tot een Memory spel voor patiënten met dementie, een prototype voor een rouwmonument in VR, video’s rond game en image design of geluid creëren aan de hand van drukwerk. Het geeft je een blik op de ruime toekomst van design.

Waar?

Sint-Maarten Ziekenhuis, Design Regio Kortrijk

Praktisch:

Biënnale Interieur 2018, Kortrijk Xpo. Tot en met 22 oktober, van 10u tot 20u -Doorniksesteenweg 216, Kortrijk

Interieur City Festival, Sint-Maarten Ziekenhuis. Tot en met 22 oktober en van 26-28 oktober en 2-4 november, telkens van 12 tot 18u – Burgemeester Vercruysselaan, Kortrijk

Meer info vind je op www.interieur.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content