Beroemde Weense koffiehuisstoel is 150

De meest verkochte stoel ter wereld viert zijn 150ste verjaardag.

De Weense koffiehuisstoel van het Duitse merk Thonet is anderhalve eeuw oud. Hij is intussen uitgegroeid tot een klassieker in de meubelgeschiedenis en naar aanleiding van de verjaardag lanceert Thonet vandaag een internationale fotowedstrijd waaraan iedereen kan deelnemen.

Toen de Duitse Michael Thonet in 1859 in Wenen zijn nr. 14 (intussen nr. 214) presenteerde, kon hij niet weten dat hij dé stoel ontworpen had waarvan de meeste exemplaren ooit zouden worden verkocht. Sinds 150 jaar is dit model van massief gebogen hout ononderbroken in productie in de Thonet-fabriek in Frankenberg. Hij is overal ter wereld te vinden. Meer dan 50 miljoen originele exemplaren zijn er tot nu toe van gemaakt, de talloze kopieÔn niet meegerekend.

Thonet viert deze opmerkelijke verjaardag met een internationale fotowedstrijd. Iedereen (hobbyfotografen en professionelen) die een originele Thonet koffiehuisstoel heeft of iemand kent die hem bezit, kan deelnemen door er een originele digitale foto van te maken en hem in te zenden met een kort verhaal ter illustratie.

De hoofdprijs is een reis naar New York, de tweede prijs een reis naar het Thonet museum en de fabriek in Frankenberg (Duitsland), waar de winnaar zelf een Weense koffiehuisstoel mag buigen. De 214 beste foto’s worden gebundeld in een speciaal jubileumboekje.

Ann Heylens.

Meer informatie is te vinden op www.214×214.com of op www.thonet.eu. De wedstrijd start op 15 april 2009 en wordt afgesloten op 31 augustus 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content