Bepalen Verzekering Schade Limoges Porselein

Limoges Porselein © d

Geachte heer,

De poetsvrouw geeft bij onze verzekerde per ongeluk een porseleinen bord gebroken. (zie foto’s)

Verzekerde wenst hiervoor een schadevergoeding te bekomen.

Probleem stelt zich in het feit dat wij de waarde niet kennen van het handgeschilderde bord en de eropstaande pot.

De pot is ongeschonden. Het geheel heeft vermoedelijk ook een waardevermindering door de verlies van het onderbord?

Kan jij ons verder helpen?

Alvast bedankt!

Bepalen verzekering schade porselein.

Deze lezer raakt een interessant thema aan! Het is immers niet zo makkelijk om de schade van iets te bepalen. We kunnen daarbij ook niet steeds dezelfde regels toepassen. Vergelijk bijvoorbeeld geen schilderij met een stuk keramiek. Alles hangt ook van het object zelf af en van de mogelijkheid tot restauratie.

Schilderij.

Laat me een voorbeeld geven voor een schilderij. Een scheur of kras in de achtergrond van een landschapsschilderij of in de wolkenpartij lijkt me niet zo’n probleem. Zoiets kan best worden hersteld en zal amper of niet zichtbaar zijn. Maar een beschadiging van het gezicht van een portret kan de waarde van een schilderij serieus aantasten. Zoiets is ook delicater om te herstellen en heeft weldegelijk invloed op de waarde: die daalt.

Keramiek.

Maar breekbare objecten zijn extra gevoelig, zeker als het gaat om glas of keramiek. Glas is trouwens quasi onherstelbaar. Keramiek kan wel worden hersteld. Maar ook hier hangt er veel af van wat er precies beschadigd is. Een oor aan een pot zetten: niet echt een probleem. Maar een beschadiging aan het hoofdmotief van een decoratie ligt gevoeliger. Hou er ook rekening mee dat porselein veel moeilijker te herstellen is dan aardewerk. Bij aardewerk kan men best nog wat camoufleren, maar de transparantie van wit porselein valt bijzonder moeilijk te herstellen.

Servies.

We maken dan ook nog een onderscheid tussen een sierobject, bijvoorbeeld een vaas, en een stuk serviesgoed. Een vaas wordt niet om de haverklap afgewassen en staat ook gewoon te pronk, wordt dus niet echt gebruikt, serviesgoed daarentegen wel. Het blijft risicovol om gerestaureerd porselein intensief te gebruiken. Veel lijm- en vernissoorten laten ook geen warmwaterbad toe… Afwassen wordt een probleem.

Limoges

Dit mooie Limogesservies, misschien wel uit de jaren ’50, heeft een fraai decor. Jammer dat we geen foto mochten ontvangen van de merktekens, anders konden we dit Limogesservies beter situeren. Maar de beschadiging is vervelend en heeft een blijvende waardevermindering tot gevolg van wel 30 procent of meer. Ik kan het servies zelf moeilijk schatten, omdat we niet over alle informatie beschikken, maar de waarde kan wel oplopen tot enkele honderden euro. Alles hangt er ook van af of het volledig en intact was voor de beschadiging. Stel dat er al heel wat brokjes af waren, dan was de totale venale waarde al aardig gezakt. Hierbij dus toch wat uitleg die deze materie wat opheldert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content