Belgische kunst op Wereldexpo

© Koen Vanmechelen

Moderne en klassieke kunstwerken fleuren het Belgische paviljoen op.

Het Belgische paviljoen krijgt een Kunsthoek. Op veertien videoschermen kunnen bezoekers een glimp opvangen van een selectie klassieke en moderne kunstwerken. Bedoeling van de Kunsthoek is de interesse van internationale zakenlui in de Belgische kunst en cultuur op te wekken.

Laurent Busine, directeur van Le Grand-Hornu, nam de selectie van het moderne gedeelte op zich. Geen gemakkelijke taak volgens de kunstdirecteur gezien het ruime aanbod van hedendaagse kunstenaars. “De Kunsthoek zal elke dag duizenden bezoekers over de vloer krijgen. Tijd en ruimte om een werk van dichtbij te bekijken is er niet. Daarom heb ik beelden uitgekozen die de toeschouwers in een oogopslag tot zich kunnen nemen”, vertelt Busine.

Erkenning

Vijftig Belgische kunstwerken van onder meer Panamarenko, Jan Fabre en Marcel Broodthaers zullen op veertien videoschermen aan het publiek getoond worden. Daarnaast selecteerde Busine ook nog eens vijftig designontwerpen.

Met die selectie wil hij designers een hart onder de riem steken. “Designers krijgen nog steeds niet de erkenning die ze verdienen. Daar moet verandering in komen”, aldus Busine. Beelden van onder meer Maarten Van Severen en Xavier Lust zullen op de videoschermen geprojecteerd worden.

De kip en het ei

Visueel artiest, Koen Vanmechelen, zal op 19 mei in de Kunsthoek zijn’Cosmopolitan Chicken Project’ voorstellen. Zijn project, dat hij al op verschillende internationale kunsttentoonstellingen presenteerde, bestaat uit een internationaal kweekprogramma met nationale en regionale kippen. Het resultaat van al dat gekweek is een wereldse kip, die volgens Vanmechelen een einde moet maken aan alle kweekvormen en het startpunt van een nieuwe evolutievorm moet worden.

Het project geeft zijn visie weer op existentiĆ«le vragen over het leven. Hij raakt hiermee ook thema’s zoals racisme, klonen en globalisatie aan. Een mix van schilderijen, tekeningen, foto’s en video-installaties rond de kip en het ei visualiseren zijn project.

Tiffany Philips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content