Belgische designers in de prijzen in Ljubljana

Peter van Riet en Nedda El-Asmar zijn in de Sloveense hoofdstad Ljubjlana gelauwerd.

Op de 21ste BiÔnnale voor IndustriÔle Vormgeving (BIO.21) in de Sloveense hoofdstad Ljubjlana zijn twee Belgische designers in de prijzen gevallen. Peter Van Riet en Nedda El-Asmar kregen beiden een eervolle vermelding van de internationale jury.

Nedda viel al voor de derde keer in de prijzen met haar Appetize. Haar ontwerp van een apertiefvork en -lepel viel bij de jury in de smaak omdat de ontwerpster erin slaagde “een conventioneel bestek om te toveren in een aantrekkelijk, nieuw design”. Nedda mocht haar award in ontvangst nemen in het bijzijn van de Sloveense president Danilo TÃOErk.

Peter Van Riet scoorde met zijn ‘Beyondsnow Strap-in’ snowboardbindingen. De jury oordeelde dat de zorgvuldige research en het precisieontwerp van Van Riets snowboardbindingen “een significante verbetering zijn in vergelijking met standaardbindingen”.

In totaal werden 421 werken uit 29 landen ingezonden. Juryvoorzitter Victor Margolin constateerde een belangrijke tendens: “In plaats van zich te concentreren op het object zelf – zijn vorm en functie – blijkt duidelijk dat ontwerpers vandaag de dag meer begaan zijn met de wijze waarop hun voorwerpen de kwaliteit van het leven van de gebruikers beïnvloeden. De producten die wij uitkozen illustreren stuk voor stuk deze idee”.

De prestigieuze BIO Awards worden om de twee jaar uitgereikt in de Sloveense hoofdstad. Nog tot 2 november worden alle stuks van deze editie tentoongesteld in het Architectuurmuseum van Ljubjlana.

Ann Heylens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content