Belgisch meubelbedrijf Vincent Sheppard viert 100 jaar Lloyd Loom: ‘Je kunt de techniek telkens opnieuw uitvinden’

© -

Lloyd Loom is een eeuwoude techniek, maar wordt moeiteloos gecombineerd met modern design. Het Belgische meubelbedrijf Vincent Sheppard viert dit jaar niet alleen het honderdjarige bestaan van de Lloyd Loom-weeftechniek, maar blaast ook zelf vijfentwintig kaarsjes uit. Wij zakten af naar het hoofdkantoor in Spiere voor een gesprek met CEO Coralie Claeys en rondleiding in het atelier.

Het Belgische bedrijf Vincent Sheppard bestaat dit jaar een kwarteeuw. Het bekendst zijn ze omwille van hun meubels in Lloyd Loom, een techniek die honderd jaar geleden het levenslicht zag. Het meubelmerk zet in 2017 dus terecht de spotlight op deze weeftechniek.

Van kinderwagens tot design

Belgisch meubelbedrijf Vincent Sheppard viert 100 jaar Lloyd Loom: 'Je kunt de techniek telkens opnieuw uitvinden'
© LP

We kloppen aan bij CEO Coralie Claeys voor een duik in de geschiedenis. ‘Lloyd Loom is een techniek van papierweven die honderd jaar geleden ontwikkeld werd door een Amerikaanse fabrikant van kinderwagens in riet’, gaat ze van start. ‘Tijdens de Eerste Wereldoorlog kon er geen rotan aangevoerd worden uit het Verre Oosten, dus moest men op zoek naar een alternatief. Om riet te imiteren bedacht Marshall Burns Lloyd de techniek die hij later Lloyd Loom zou dopen. Zijn techniek, die bestaat uit geweven kraftpapier rond een dunne metaaldraad, bleek nog beter dan riet. Lloyd Loom is namelijk sterker, fijner én regelmatiger.’

Lloyd ontwikkelde een speciaal weefgetouw, waarmee hij rond kon weven en produceerde zo verder zijn kinderwagens ondanks het gebrek aan rotan. Begin jaren twintig stootte de Engelsman William Lusty op het procedé en kocht het Britse octrooi. Dat je bij de originele Lloyd Loom-meubels een Britse vibe krijgt, is dus de verdienste van deze ondernemer.

‘Samen met Lloyd startte de Brit met het produceren van meubels, waarvan het frame bekleed werd met Lloyd Loom. In die tijd was het een erg vooruitstrevend product. De meeste meubels toen waren van hout of werden gestoffeerd en wogen dus erg zwaar. Lloyd Loom was een interessante innovatie omdat het zo’n licht en comfortabel materiaal is. Mensen waren er dol op en Lloyd Loom had heel veel succes. Zowel in de horeca, op cruiseschepen, in zeppelins als bij mensen thuis zag je meubels gemaakt van Lloyd Loom’, vertelt Coralie Claeys enthousiast verder. Het voordeel van de Lloyd Loom-meubels ten opzichte van rieten varianten is de duurzaamheid van het materiaal.

Belgisch meubelbedrijf Vincent Sheppard viert 100 jaar Lloyd Loom: 'Je kunt de techniek telkens opnieuw uitvinden'
© Vincent Sheppard

Maar dan slaat het noodlot toe. ‘Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de fabriek in Engeland gebombardeerd. Er geraakt gelukkig niemand gewond, maar het bombardement luidde wel het einde in van de grootschalige productie. Het lukt na de oorlog niet meer om op hetzelfde niveau te produceren en in de jaren zestig stopt de productie van Lloyd Loom volledig. Op de vintagemarkt bleven de meubels wel erg populair en in de jaren tachtig ontstond er een ware hype onder antiquairs en verzamelaars. De kleinzoon van Lusty merkte dit op en startte opnieuw met de productie van de oude modellen’, gaat het verhaal verder.

In het atelier van Vincent Sheppard
In het atelier van Vincent Sheppard© LP

Dit is het moment waarop Vincent Sheppard in de picture komt als verdeler van de Lloyd Loom-meubels in de Benelux. De verkoop ging zo vlot dat de producent niet meer kon volgen en Vincent Sheppard zelf een productie opstartte. ‘In het begin waren dat voornamelijk de originele modellen, maar begin jaren negentig besliste hij om eigen modellen te creëren. Mijn broer, Henry Claeys, werd aangesteld als ontwerper en de nieuwe collectie was een waar succes. Zo ging de bal aan het rollen.’

In 2002 merkte Vincent Sheppard dat het bedrijf te snel gegroeid was voor zijn bedrijfsbeleid en zo kwam Coralie aan het roer te staan van Vincent Sheppard. ‘Mijn broer was zijn passie voor de meubelsector wat kwijt, dus ben ik ook zelf beginnen ontwerpen. Sinds enkele jaren werken we met externe ontwerpers en ook met andere technieken dan Lloyd Loom.’

‘Lloyd Loom heeft in haar honderdharige geschiedenis ups en downs gekend, maar de techniek bleef steeds opnieuw opduiken. In de jaren twintig was het erg populair, vervolgens herleefde de techniek in de jaren veertig en vijftig en werd het in de jaren tachtig zo’n rage dat in de jaren negentig de productie opnieuw opstartte. Het is zeker geen mainstream product, maar wel veelzijdig en een dat telkens opnieuw uitgevonden kan worden’, besluit Coralie haar relaas.

Productie

Lloyd Loom wordt vaak genoemd als een duurzaam product. ‘Het is inderdaad een ecologisch procedé. Je hebt geen machines nodig om het te vervaardigen, het wordt gemaakt van kraftpapier met een FSC-label en de meubels gaan decennialang mee,’ klinkt het bij Coralie Claeys.

Belgisch meubelbedrijf Vincent Sheppard viert 100 jaar Lloyd Loom: 'Je kunt de techniek telkens opnieuw uitvinden'
© LP

Het hoofdkantoor van Vincent Sheppard bevindt zich in België, maar een groot deel van de productie vindt plaats in Indonesië. ‘We hebben onze eigen fabriek in Indonesië. Die werd opgericht in 1995 en er werken nog steeds dezelfde vakmannen als toen. Het is een logische beslissing om daar een fabriek te hebben, want de vakkennis wordt er van generatie op generatie doorgegeven. Bovendien groeit rotan er ook.’ Al is er ook een leuke link met ons Vlaamse textielverleden: ‘De weefgetouwen waar de Indonesische vakmannen Lloyd Loom mee maken zijn oude Vlaamse weefgetouwen, die door een West-Vlaams bedrijf terplekke werden geïnstalleerd en aangepast aan het materiaal.’

In Spiere rest dan enkel nog de controle en afwerking van de meubels. Ook daarvoor werkt Vincent Sheppard samen met arbeiders die van wanten weten. Zij zorgen ervoor dat de kleur van de meubels uit dezelfde bestelling perfect overeenkomt en de afwerking erg precies gebeurd. Ook het stoffenatelier bevindt zich in West-Vlaanderen. Drie stoffenexperts zorgen hier voor de bekleding en het stikken van de kussens.

Ook in de toekomst plant het bedrijf vanuit Spiere mooie meubels te blijven maken en verschepen naar zowel de nationale als de internationale markt. Vincent Sheppard blijft de erfenis van Lloyd en Lusty verderzetten op een Belgische, duurzame en moderne manier.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content