België bundelt krachten in Milaan

Op de jaarlijkse meubelbeurs zullen de drie gewesten voor het eerst samen tentoonstellen.

Net nu ons land al maanden in een politieke impasse zit, trekken de drie gewesten binnen een kleine maand onder de noemer ‘Belgium is Design’ voor het eerst samen naar de meubelbeurs van Milaan.

Misschien klinkt dat voor ons een beetje vreemd, maar in de internationale designcontext is het de logica zelf. Want het was net die opdeling van België die veel buitenlandse bedrijven en organisaties niet begrepen.

“België mag door de NY Times niet meer als een ‘emerging design country’ getypeerd worden, het moet een landmark worden. Enkel door de krachten te bundelen kunnen we als klein landje de grote designnaties naar de kroon steken”, stelt Johan Valcke, de directeur van Design Vlaanderen. “We moeten onze diversiteit valoriseren”, vulde het team van WBDM (Wallonie-Bruxelles design/mode) aan.

Om dat doel extra kracht bij te zetten kozen de Belgische designorganisaties voor het prestigieuze kader van de Pinacoteca di Brera, het museum voor Italiaanse schilderijen in hartje Milaan. Voor het eerst in de geschiedenis van de meubelbeurs zal hedendaags design er getoond worden in combinatie met de wereldvermaarde, oude Italiaanse meesters.

Twee tentoonstellingen

Via twee tentoonstellingen zal het internationale publiek kennis kunnen maken met onze designers. Voor ‘Lightness – licht en lichtheid in design in België’ bundelen Design Vlaanderen en WBDM de krachten. Niet alleen verlichting, maar ook letterlijk lichte of filosofisch lichte ontwerpen van een twintigtal designers komen aan bod.

Met de tweede expo viert 101% Designed in Brussels zijn vijfde deelname aan de meubelbeurs van Milaan. Al vijf jaar lang promoot de organisatie elk jaar vijf andere designers op de internationale beurzen. Met deze retrospectieve brengt 101% Designed in Brussels de intussen 25 ontwerpers via een portret en een van hun ontwerpen samen.

Tot slot presenteert WBDM op de meubelbeurs zelf, het zogenaamde Salone Satellite, acht ontwerpers uit Wallonië en Brussel. Voor Antonin Bachet & Linda Topic, Adeline Beaudry en Florine Giet zal het de eerste keer zijn dat hun werk in Milaan gepresenteerd wordt. De selectie was in handen van Cosmit, de organisatie achter de meubelbeurs.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content