Belgen maken indruk op Internationale Biënnale voor Architectuur in Venetië

De presentatie van 'Unless Ever People - Caritas', waarmee Architecten De Vylder Tinck Taillieu een Silver Lion won. © Filip Dujardin
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

De Biënnalestad is opnieuw ingepalmd door de architectuur. De aanwezige Belgen maken er een goede beurt.

Op 26 mei opende de 16de Internationale Biënnale voor Architectuur in Venetië. Met het thema Freespace willen de curatoren Yvonne Farrell en Shelley McNamara van de Dublinse studio Grafton aantonen dat architecten een grote impact kunnen hebben op wereldproblemen. ‘Want architectuur is niet simpelweg bouwen,’ zo vertelden ze aan Dezeen, ‘architectuur is het vinden van de nodige ingrediënten die van een goed ontwerp een waardevol ontwerp maken.’ Drie Belgische architectenteams, waaronder Marie-José Van Hee Architecten en BC architects & studies, werden door het duo uitgenodigd om een project of idee voor te stellen. Het derde werd meteen gelauwerd. Met Unless Ever People – Caritas – hun architecturale interventie in het gelijknamige psychiatrisch centrum van Melle – won het Gentse bureau Architecten De Vylder Vinck Taillieu een Silver Lion, de prijs voor jonge belofte van het jaar.

En verder:

Het Belgisch Paviljoen – gebouwd in 1907 door Léon Sneyers en meteen het oudste van de Giardini – koos dit jaar voor een installatie dat de problemen en uitdagingen voor de Europese Unie wil aankaarten. De initiatiefnemers, de architecten van Traumnovelle en Roxane Le Grelle, willen met Eurotopie burgers, beleidsmakers en architecten laten stilstaan bij hoe we met zijn allen verder kunnen bouwen aan het Europese ideaal, als antigif tegen nationalisme en extremisme.

Het werk van de Brusselse illustratrice Eva Le Roi werd dit jaar geselecteerd door het Japans Paviljoen. Daar stellen 40 deelnemers uit universiteiten, architectenbureaus en artistieke studio’s uit de hele wereld hun werk tentoon.

De Internationale Biënnale voor Architectuur loopt nog tot 25 november in en rond Venetië. labiennale.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content