Belg ontwerpt grootste kunstmatige eiland

De Belgische Alexander D’Hooge ontwierp het 400 km2 grote eiland voor Zuid-Korea.

Belgische architect Alexander D’Hooghe heeft een competitie gewonnen voor het ontwerp van het grootste landwinningsproject ter wereld. In Zuid-Korea moet een gebied van meer dan 400 vierkante kilometer uit de zee oprijzen, compleet met industrie-, landbouw- en natuurgebieden, én een ruimtehaven. Dat meldt De Morgen.

Met precies 401 vierkante kilometer wordt “Saemangeum” in de Zuid-Koreaanse provincie Jeollabuk-Do de grootste landwinningssite ooit. Ter vergelijking: het in aanbouw zijnde Palm Deira in Dubai is slechts 46 vierkante kilometer. Het Zuid-Koreaanse project zal wellicht decennia in beslag nemen. Uiteindelijk moet er plaats zijn voor een half miljoen mensen.

Met Saemangeum wil Zuid-Korea de arme provincie Jeollabu-Do tot ontwikkeling brengen. In de noordelijke helft tekende D’Hooge industrieterreinen en woonwijken. En er komt ook een ruimtehaven, waar privébedrijven naar het voorbeeld van Virgin Galactic ruimteschepen met toeristen kunnen lanceren. De zuidelijke helft van Saemangeum wordt compleet anders: “Nieuw Toscane” met kleine nederzettingen omringd door landbouw-en natuurgebied.

Alexander D’Hooghe (35) is architectuurprofessor op het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge, vlak buiten Boston. Hij was een student van de Vlaamse bouwmeester Marcel Smets en de Nederlandse toparchitect Rem Koolhaas. Zijn ontwerp voor Saemangeum tekende hij uit met zijn MIT-collega Nader Tehrani.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content