Bekleed uw muur met boomschors

Muurbekledingsspecialist Arte brengt met Anthology twee verrassende collecties uit.

Volgend jaar bestaan ze dertig jaar, maar toch brengt de Limburgse muurbekledingsspecialist Arte nu al een Anthology-collectie uit. En ook twee verrassende collecties met boomschors en suède.

“Noem ons geen fabrikant van behang. Muurbekledingsfreaks zijn we wel. Als wij denken dat iets mooi is aan de muur, dan gaan we ervoor.” Philippe Desart, directeur van Arte, is resoluut. Hij is de zoon van JP Desart, die Arte in 1981 samen met een partner oprichtte. Ook broer Steven is betrokken in het bedrijf, dat nu al in meer dan tachtig landen aanwezig is.

Arte is zowel fabrikant, editeur (waarbij het zélf ontwerpt, maar machines van andere fabrikanten inhuurt voor de productie), als verdeler van aangekochte collecties. “We hebben onze eigen ontwerpstudio en daar wordt veel geëxperimenteerd. De speciale collecties maken we zelf. Deze machine is de speeltuin geworden van een aantal medewerkers. Die experimenteren ermee. Bovendien laat het ons toe om van sommige collecties zeer kleine oplagen te draaien. We zijn flexibel.”

Bloemlezing

“Aan Bark cloth hebben we twee jaar gewerkt”, geeft Philippe toe. “Het is muurbekleding van de schors van een ficusboom. Die wordt in Uganda van de bomen gepeld. Elke paar maanden groeit die aan, zoals kurk. Die schors wordt geverfd met natuurlijke pigmenten en aan elkaar genaaid. Zo’n uniek patchwork wordt hier geleverd. Wij zorgen voor een achterrug en versnijden die vellen tot panelen van 310 bij 130 cm. Het is bijna een oerproduct.”

Al even natuurlijk voelt de tweede collectie van dit voorjaar aan, de Antelope, uit suède. “We maakten er plooien in, gingen er met een warme wals over en hebben er zelf folie op gedrukt.”

Ook opvallend is de Anthology-collectie, letterlijk een bloemlezing van bestaande producten uit het gamma. “Een overzicht, maar ook een werkinstrument voor decorateurs en schilders”, vindt Philippe Desart. “Arte heeft niet één stijl, dat is onze sterkte: we passen in elk interieur.” Dat overzicht van het aanbod vindt u sinds een dikke maand ook in de gloednieuwe Parijse showroom.

De exclusieve collecties hebben natuurlijk hun prijs: vanaf 79 euro per rol tot 160 euro per meter. Bovendien worden zowat alle Arte-producten door vakmannen aangebracht. Precies die twee redenen brachten Arte op het idee om twee jaar geleden een nieuw merk te lanceren: HookedonWalls. Dat zijn verrassende behangpapierrollen die een doe-het-zelver wél zelf kan plaatsen.

Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content