AWJGGRAUaDVVTAT vertegenwoordigt België op Biënnale Venetië

© AWJGGRAUaDVVTAT

Het multidisciplinaire team zal instaan voor de tentoonstelling in het Belgisch paviljoen in Venetië.

Met hun project ‘The Ambition of the Territory’ haalde het multidisciplinaire team AWJGGRAUaDVVTAT het van de twee andere kandidaten op de shortlist, namelijk het team van Witherford Watson Mann Architects en het team van Joeri De Bruyn/Maat Ontwerpers.

Met hun tentoonstellingsconcept wil het team Vlaanderen voorstellen als een laboratorium voor de transitie naar het metropolitane Europa. “Op de Biënnale willen we laten zien hoe de economische en culturele dynamiek in Vlaanderen en Europa invloed uitoefenen op de ruimtelijke ontwikkelingen”, stelt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Het project past binnen ViA Ruimte, dat deel uitmaakt van het actieplan Vlaanderen in Actie. Dat wil Vlaanderen tegen 2020 tot de top vijf regio’s van Europa laten behoren. Concreet leidde dat tot de vraag over de ruimtelijke en architecturale rol van Vlaanderen binnen Europa. Vanuit dat uitgangspunt lanceerden het Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) in mei 2011 een open oproep.

Het multidisciplinaire team, met de ietwat surrealistisch klinkende naam ‘AWJGGRAUaDVVTAT’, formuleerde het beste antwoord op die vraag. Het team bestaat uit Architecture Workroom Brussels, grafisch ontwerper Joost Grootens, stedenbouwkundig bureau Grau, architecten de vylder vinck taillieu en kunstenaar Ante Timmermans.

De 13e Biënnale van Venetië voor architectuur heeft dit jaar plaats van 29 augustus tot 25 november. De Vlaamse en Waalse gemeenschap sturen afwisselend om de twee jaar hun kandidaat.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content