Art Nouveau Revival

De zweepslagstijl die rond 1900 en vogue was en als “art nouveau” de wereld veroverde blijkt een blijvende inspiratiebron voor ontwerpers.

De zweepslagstijl die rond 1900 en vogue was en als “art nouveau” de wereld veroverde blijkt een blijvende inspiratiebron voor ontwerpers. Een tentoonstelling in het Parijse Musée d’Orsay presenteert zelfs designer Verner Panton als art nouveau kunstenaar.

De art nouveau bloeide tussen 1890 en 1910 in grote steden. In Brussel waren Victor Horta en Henry Van De Velde de grote tenoren van de nieuwe stijl. Nadien werd deze stijl verguisd en pas in de jaren zestig herontdekt door musea en verzamelaars. Toch klopt dit niet helemaal, aldus de tentoonstellingsmakers van de expo Art Nouveau Revival in d’Orsay. Al veel sneller pikten kunstenaars en designers art nouveau elementen op om te herkneden tot iets nieuws. Salvador Dali verafgoodde deze stijl al voor de oorlog. Maar ook ontwerpers als Charles en Ray Eames, én Alvar Aalto, zweerden bij organische vormen met een hoog art nouveau gehalte. In 1970 ontwierp Verner Panton zelfs een Phantasy Landscape in pure zweepslagstijl…Maar ook nu nog hebben deze zwierige en gestroomlijnde vormen succes. Kijk maar naar de architectuur van Zaha Hadid of de parfumflacons van Prada en Jean-Paul Gaultier.

Art Nouveau Revival, van de organische design tot de psychedelische affiche, tot 4 februari ’10 in Musée d’Orsay te Parijs.

Piet Swimberghe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content