Art deco schouwgarnituur

Hierbij hebben wij een schouwdecoratie van begin 20ste eeuw , en vroegen wij ons af welke waarde het heeft kan jij ons dit mischien vertellen??? alvast bedankt voor je reactie

Schouwgarnituur

.

Tegenwoordig zie je geen schouwgarnituren meer. Nochtans betreft het een oud decoratie element, want van de late 17de eeuw af wordt het de mode om op de schoorsteenmantel een pendule te plaatsen. Tot midden 19de eeuw was dit een heus statussymbool, omdat je enkel in huizen van edellieden of van de gefortuneerde middenklasse schoorsteenpendules zag. Tegen 1890 – 1900 was dit gebruik veralgemeend en kon ook Jan Modaal zich zo’n klok aanschafen. Precies om tegemoet te komen aan de bescheiden budgetten werden van toen af aan meer en meer pendules vervaardigd met een keramische mantel, wat uiteraard goedkoper was dan brons.

Art Deco.

Deze pendule is niet van rond 1900, maar stamt uit het Interbellum, de jaren ’20 of ’30. Het is een “werkmenspendule”, vervaardigd voor gewone lieden. Vermoedelijk was het ooit een huwelijks geschenk. De hoekige stijl is typisch voor die periode en wordt art deco genoemd. De pendule is van Belgische makelij. De waarde is 100 à 120 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content