Arne Quinze steekt De Pastorale in nieuw kleedje

Tweesterrenchef Bart De Pooter is dit keer wel erg ver gegaan in zijn liefde voor de kunst.

My home. My house. My Stilthouse. Die woorden prijken op de installatie die de eetzaal van restaurant ‘De Pastorale’ sinds kort overspant.

Die installatie is het werk van Arne Quinze, die in het restaurant als het ware het kleine broertje van eerdere installaties in openlucht zoals het intussen afgebroken ‘Cityscape’ in de Brusselse Louizabuurt en ‘The Sequel’, dat nog steeds aan het Vlaams parlement staat.

Net zoals bij die installaties maakt Arne Quinze ook in De Pastorale gebruik van een massa houten latjes, waarvan sommige een fluo-oranje tintje kregen. Chef Bart De Pooter gaf de kunstenaar dan ook carte blanche. Om een huiselijk gevoel te creëren voegde Quinze dit keer ook omcirkelde woorden toe aan zijn installatie.

Totaalconcept

Nooit eerder transformeerde De Pooter zijn restaurant in Reet zo radicaal. De afgelopen twintig jaar vormde hij de voormalige pastorie uit de vroege 19e eeuw om tot een volwaardig tweesterrenrestaurant. In 2003 verwierf De Pooter zijn eerste ster, in 2007 volgde de tweede. Zijn liefde voor kunst en architectuur kwam in De Pastorale altijd uitdrukkelijk naar voren. De Pooter ziet zijn restaurant dan ook als een totaalconcept.

Toch is de samenwerking met Arne Quinze van een andere orde. Het is een soort totaalconcept met een grote T, zeg maar. “Voor het project hebben we heel het restaurant gestript. Het plafond is aangepast en de radiatoren zijn weg, waardoor we nu in onze eigen energie voorzien. In totaal zijn we dan ook twintig dagen gesloten geweest. Drie dagen daarvan heeft Arne Quinze aan zijn sculptuur gewerkt”, vertelt De Pooter.

Plezier voor alle zintuigen

Ook de bovenverdieping heeft Quinze onder handen genomen. Met zijn sculptuur wil hij er appartementsgebouwen evoceren, hij wil een stadsgevoel creëren in het plattelandsdorp Reet. Sociale samenhang is dan ook een belangrijk thema in het werk van Quinze.

Zoals de installaties bij Quinze is de presentatie van het bord bij De Pooter minutieus uitgekiend. Zowel qua smaak als presentatie vormen de gerechten kunstwerkjes op zich. Beide heren willen hun ideeën en emoties dan ook via hun werk overbrengen bij hun publiek.

De keuze voor Quinze is dan ook niet toevallig. “Ik heb hem tien jaar geleden leren kennen. Bij ons beiden draait het om identiteit en emotie. Mensen laten genieten is mijn doel. Door de samenwerking met Arne heb ik het gevoel dat ik daar nog beter in slaag”, vertelt Bart De Pooter.

Dynamiek
Naast de houten sculptuur heeft Quinze op de benedenverdieping zestien videoschermpjes geïnstalleerd. In zwart-wit tonen ze op een subtiele manier beelden van ogen en lippen. “De video’s creëren een zekere dynamiek, zonder té opdringerig te zijn. Want het blijft hier in de eerste plaats een restaurant, waar het eten toch nog steeds het meest aandacht verdient”, stelt De Pooter.

Om de twee maand worden de video’s vervangen, het is de bedoeling dat de sculptuur ongeveer zeven jaar in het restaurant blijft. “Deze installatie is zo radicaal, dat ik me nu al afvraag wat ik hierna ooit nog zal kunnen doen”, besluit de chef.

Elien Haentjens

Bent u al gaan eten in De Pastorale? Laat weten wat u ervan vond en reageer op de restaurantfiche op Knack Resto.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content